Opravené varhany slouží. A vychytávají se problémy

Opravené varhany slouží. A vychytávají se problémy
ilustrační foto varhany

Velké varhany v děkanském chrámu Povýšení sv. Kříže v Prostějově patří mezi největší varhany prostějovského děkanátu. Postavila je rakouská varhanářská firma Max Zachystal & František Čapek z Kremže nad Dunajem v roce 1894. Na podzim roku 2014 bylo rozhodnuto o restaurování tohoto nástroje, na kterém se finančně podíleli farníci, město Prostějov a Olomoucký kraj.

"Restaurování varhan bylo v minulém roce úspěšně dokončeno a na prostějovské hody 16.9. 2018 pomocný biskup olomoucký Mons. Antonín Basler zrestaurované varhany požehnal. Od té doby slouží při bohoslužbách a koncertech. Také se postupně vychytávají dětské nemoci tohoto restaurování. Protože se ve stroji varhan jedná o přírodní materiály (kůže, filc), musí si vše dobře sednout, aby to potom mohlo opět po desetiletí sloužit. Závěrečné práce na varhanách také probíhaly za nezvykle vysokých teplot a nízké vlhkosti v červenci a srpnu a důsledky této, pro nástroj nepříznivé, situace je potřeba tu a tam varhany doregulovat a doladit," sdělil PvNovinkám farář Aleš Vrzala. 

Na IV. etapu restaurování varhan se v roce 2018 podařilo získat dotaci Statutárního města Prostějova ve výši 100 000 korun a Olomouckého kraje také ve výši 100 000 Kč. Ostatní finance ve výši 300 000 korun byly z prostředků farnosti, tzn. od farníků.

Restaurování varhan se začalo připravovat v roce 2014, na podzim roku 2015 byly zahájeny restaurátorské práce a dílo bylo zkolaudováno na svátek Povýšení svatého Kříže 14. 9. 2018. Celkové náklady na restaurování činily 2,5 milionu korun, z nichž 1,4 milionu korun přispěli a darovali lidé a právnické osoby prostřednictvím adopce píšťal, darů, koncertů a plesů. 0,5 milionu korun přispělo Statutární město Prostějov a 0,6 milionu korun Olomoucký kraj. (ber)

 

Poslat nový komentář