OBRAZEM: Karel Havlíček Borovský střežil schránku. Ale špatně

OBRAZEM: Karel Havlíček Borovský střežil schránku. Ale špatně
Foto ber
Další fotky: 
OBRAZEM: Karel Havlíček Borovský střežil schránku. Ale špatně

Socha Karla Havlíčka Borovského, která prochází opravou, hlídala pozdrav z minulosti. Kovovou schránku dnes na radnici zhodnotili odborníci. Bohužel se z jejího obsahu moc neradovali. Špatně zavřená kovová schránka, uložená v zemi, nebyla dobrou volbou.

Po otevření kovové schrány čekalo zklamání. Její obsah byl ve špatném stavu a tiskoviny poškodila vlhkost. Zachovaly se pouze mince a část známek. Podle nich se dá určit doba, kdy byla schránka pod sochu uložena. „Na jedné z nich je viditelné datum 1925, jde tedy o nález z první republiky. Mince jsme zatím identifikovaly dvě, jednu z roku 1907, druhou z roku 1848,“ uvedla Dagmar Roháčková, ředitelka Státního okresního archivu Prostějov. Skepsi neskrývala ani konzervátorka Alice Komárková, která odhadla, že tiskoviny se pro přílišné poškození vlhkostí rozluštit nepodaří. „Máme zkušenost, že po vyschnutí se většinou rozpadnou,“ dodala Komárková.

Schránka z rozhodnutí primátorky Aleny Raškové nyní poputuje do Státního okresního archivu v Prostějově. Jiná ji ale nenahradí. „My jsme své poselství příštím generacím vložili do tubusu, který je uložen v kupoli radnice, tam, kde byl nalezen ten původní,“ vysvětlila své rozhodnutí primátorka. (ber)

Poslat nový komentář