Černá můra motoristů se vrátila. Ve městě opět mizí katalyzátory

Černá můra motoristů se vrátila. Ve městě opět mizí katalyzátory
ilustrační foto PČR

Hned deset případů krádeží katalyzátorů ze zaparkovaných aut šetří za poslední dny prostějovští policisté. Zloději je převážně ukradli z vozidel zaparkovaných na velkých parkovištích.

„Od víkendu do dnešního dne (středa dopoledne) máme oznámeno deset případů krádeží katalyzátorů z vozidel zaparkovaných v Prostějově. Škoda je v desítkách tisíc korun,“ sdělila PvNovinkám policejní mluvčí Miluše Zajícová s tím, že policisté věc šetří pro trestný čin krádež. Za ten pachatelům, v případě dopadení a odsouzení, hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Zloději se trvale zaměřují zejména na vozidla značky Opel, VW Golf a Škody Felicia a Octavia. K samotné krádeži přitom podle policistů potřebují velmi krátký čas. Vyhlédnou si požadovaný typ auta, který je vybaven katalyzátorem, dostanou se k němu pravděpodobně vleže bez jakéhokoli zvedání vozidla a pomocí řetězu na potrubí nebo akumulátorové úhlové brusky (flexa) vykrájí katalyzátor z výfukového systému. Zdánlivě hlučný proces trvá nanejvýš desítky sekund.

Katalyzátory, nebo celé filtry pevných částic, jsou lukrativním zbožím na internetu. Důkazem jsou četné firmy a také jednotlivci vykupující tyto automobilové díly. Výkup ani prodej katalyzátorů sám o sobě samozřejmě není trestný, naopak jde například o přirozený způsob, jak může majitel rozprodat své auto na náhradní díly. Problémem je fakt, že výkupci katalyzátorů většinou neověřují jejich původ.Ukradený katalyzátor je v zásadě upotřebitelný dvěma způsoby: buď je výhodně použit jako funkční náhradní díl jiného vozu, nebo jej povedený výkupčí či přímo pachatel odcizení rozebere na prvočinitele a se získanou platinou, paladiem či rhodiem se vypraví do sběrných surovin. Mají tam z něj radost… (ber)

Poslat nový komentář