Ostuda: kradl úspěšný manažer, máma od dětí i babička.

Ostuda: kradl úspěšný manažer, máma od dětí i babička.
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

 

Velkým problémem jsou krádeže v nákupních střediscích. Denně vyjíždějí strážníci k případům, kdy nenechavcům uvízne za nehty lup. Někdy jde o stokoruny, jindy o pár korun. Odnést si z obchodu suvenýr v podobě nezaplaceného zboží se snaží děti, stejně jako senioři.

 

  

Nechráněný supermarket? Omyl  

„Do mnoha lidí byste to vůbec neřekli,“ řekla PvNovinkám mladá pokladní jednoho prostějovského supermarketu. Před časem markovala nákup staré paní. Vše bylo v pořádku, až na poslední kus, velký pomeranč. „Řekla jsem paní, ať si ho jde zvážit na informace a ona se tam vydala přes moje protesty i s plným košíkem. Vykřikovala, že nám nevěří, že jsme všichni zloději. Chytila ji kolegyně a když se přetahovaly, paní vypadla z ruky taška. Byla plná časopisů, které sebrala na prodejně,“ popsala PvNovinkám první případ.

V druhém případě dopadla ochranka hned za pokladnou mladou ženu. „Celou dobu se mnou žertovala, zaplatila za nákup asi 1700 korun. Pozdravila a hned za kasou ji brala ochranka. Měla plné kapsy maličkostí, drobných hraček, kosmetiky a ve vlasech cvaknutý skřipec,“ popsala dalšího nenechavce pokladní. Mladá maminka se údajně bránila, že je kleptomanka a věci, které odcizila, chtěla dát dětem.

Do třetice byl zlodějem mladý muž. „Ten mě dokonce upozornil, že někdo si přezul boty a odešel v nich. Toho ochranka také sebrala hned po zaplacení, ukradl obyčejnou bakelitovou baterku,“ dodala s tím, že jak posléze zjistila, jednalo se o úspěšného manažera firmy z Prostějovska.

„Běžně se stává, že na prodejně něco odcizí děti. Většinou jsou to sladkosti, ti starší se snaží pronést bez placení i alkohol. Smůla je, že si myslí, že jsou neviditelní. Kamery, hlídací služba a personál dávají neustále pozor. Mnohdy na nenechavce upozorní i jiní zákazníci,“ potvrdila PvNovinkám vedoucí prodejny.

Krade se i v malých obchodech

O malém zlodějíčkovi, který kradl hned ve dvou trafikách, PvNovinky již informovaly. Takových je ale mnohem víc a zdaleka to nejsou jen děti. „Hodně časopisů je zalisováno ve folii. Jsou u nich cédéčka, kosmetika, bižuterie, hračky. Časopis zůstane na místě, ale „bonus“ stihnou šikovné ruce vyloupnout za pár vteřin,“  popsala PvNovinkám pracovnice trafiky.

Ani v knihkupectví to není jiné. „Ztrácí se nám hlavně knížky z oddělení antikvariátu. Lidé si zřejmě myslí, že když by byli přichyceni, nebude to až takový průšvih,“ konstatovala prodavačka jednoho z nich.

Z ostudy kabát

Mimo toho, že zloděje většinou čeká ulička hanby, kdy je před zraky dalších zákazníků legitimován a odveden do zázemí, dostane se mu i postihu finančního.

 

Krádeže v obchodech jsou hodnoceny jako přestupek. Lze za ně mimo jiné uložit napomenutí. pokutu či  propadnutí věci. „V blokovém řízení (§ 84) lze uložit pokutu do 1000 Kč, pokud tento zákon nebo jiný zákon nepřipouští uložit v takovém řízení pokutu vyšší, a v příkazním řízení (§ 87) do 4000 Kč,“ sdělila PvNovinkám policejní mluvčí Irena Urbánková. (ber)

Poslat nový komentář