Karnevalové masky přijdou až na osm let

Karnevalové masky přijdou až na osm let
Foto PČR
Další fotky: 
Karnevalové masky přijdou až na osm let

 

Podnikatel z Prostějovska se dopouštěl trestné činnosti v letech 2011 až 2013 tím, že nakupoval u zahraničního dodavatele z Francie karnevalové masky. Ty nezaplatil, následně je ale přeprodával dalším společnostem, ve kterých figuroval jako jednatel, s úmyslem zamezit původnímu vlastníku jakoukoliv možnost manipulace s tímto zbožím. Dodavateli způsobil škodu ve výši 1 632 243 korun.

Zboží bylo až do úplného zaplacení jednotlivých faktur v majetku dodavatele. Svým jednáním se dopustil zločinu zpronevěry a způsobil škodu francouzské společnosti v celkové výši 63.781,43,- EUR (1.632.243,3,- Kč). Jednotlivých společností se po předprodeji zboží zbavil tím, že je prodal nastrčené osobě, čímž chtěl jednak vylákat daňovou výhodu na straně společností, které zboží koupily a také se zbavit odpovědnosti za zaplacení příslušné daně (DPH) na straně společností, které zboží prodávaly. "V dané věci bylo vedeno trestní stíhání jak proti fyzické osob, tak i proti právnickým osobám (společnostem podnikatele) a v současné době je podána obžaloba na OS v Prostějově. Pachateli hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let," informovali prostějovští kriminalisté.

V průběhu prověřování byly zjištěny skutečnosti o tom, kde se přeprodávané zboží nachází a na základě těchto informací a vydaného příkazu k prohlídce jiných prostor Okresním soudem v Prostějově byla provedena prohlídka skladu, kde byly masky uskladněny. Při provádění prohlídky bylo policisty OHK Prostějov zajištěno zboží v hodnotě 24.261,98 EUR. Zajištěné masky byly následně předány zpět majteli, francouzské společnosti. (red)

 

Poslat nový komentář