Podvodný podnikatel trestu neujde

Podvodný podnikatel trestu neujde
ilustrační foto PČR

Z trestného činu podvod podezírají policisté z prostějovského oddělení hospodářské kriminality dvaatřicetiletého muže z Olomoucka. Činu se měl muž dopustit tím, že v březnu letošního roku s nábytkářskou firmou z Prostějova uzavřel smlouvu o dílo na zhotovení prvků pro servis hotelu v Olomouci.

"Smlouvu uzavřel přesto, že mu již v dubnu předchozího roku zaniklo živnostenské oprávnění. Po provedení prací podezřelý firmě vystavil fakturu, ve které uplatnil i daň z přidané hodnoty, přestože v té době již nebyl registrovaným plátcem této daně. Tím firmě vznikla škoda ve výši 19 100 korun,"uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

V květnu letošního roku podezřelý sjednal se stejnou firmou další obdobnou zakázku. Ještě před započetím prací firmě vystavil zálohovou fakturu na částku 25 tisíc korun, která mu byla následně vyplacena. V tomto případě však podezřelý smluvené dílo ani nezapočal a pro firmu se stal nekontaktním.
"Svým jednáním tak podezřelý muž firmě způsobil škodu v celkové výši 44 100 korun. Muž se tohoto jednání dopustil přesto, že byl rozhodnutím soudu z listopadu loňského roku uznán vinným z obdobného přečinu," dodal Kořínek s tím, že povedenému "podnikavci" hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. (red)

Poslat nový komentář