Devětasedmdesátiletá seniorka uvěřila doktorovi ze Sýrie. A přišla o peníze

Devětasedmdesátiletá seniorka uvěřila doktorovi ze Sýrie. A přišla o peníze
Ilustrační foto pixabay.com

Přes vánoční svátky oslovil prostřednictvím sociální sítě 79letou ženu z Olomoucka muž, vydávající se za doktora, pracujícího v Sýrii. Po asi měsíc trvající konverzaci si seniorka, podle svých slov, vytvořila k muži citový vztah. Ten jí slíbil, že za ní přiletí, ale je potřeba, aby o jeho uvolnění zažádala u nadřízeného. Důvěřivá žena urychleně napsala email na uvedenou adresu, ve kterém poprosila o dovolenou pro svého virtuálního přítele. Její žádosti bylo záhy vyhověno, avšak s podmínkou úhrady 1 500 euro v bitcoinech.

Žena navštívila jednu z bank v olomouckém nákupním centru, kde platbu zadala. Přibližně hodinu nato jí kontaktovala bankovní úřednice, že transakci neprovedli, protože jméno příjemce evidují jako podvodné. Důchodkyně se proto vydala zpět do banky, kde jí peníze vrátili. O této skutečnosti informovala svého přítele, který jí napsal, že zřejmě udělala chybu ve jméně. Současně jí sdělil, že z OSN poslali novou adresu, na kterou mají být peníze zaslány. Žena zřejmě s vidinou libé společné budoucnosti, uskutečnila druhý pokus platby, tentokrát přímo u bitcoinmatu. Zde vložila peníze ve dvou platbách. Po chvíli jí muž napsal, že peníze přišly, a že za ní ještě tentýž den odlétá. Seniorka ihned zarezervovala hotel a na druhý den již seděla ve vlaku směr Praha. Během cesty se od něj dozvěděla, že jej zadrželi celníci, a potřebuje, aby mu pomohla. Během chvíle obdržela na email zprávu, která se tvářila, že je zaslána od policie. V ní se dočetla, že může svého přítele zachránit od dvanáctiletého vězení, a to tak, že za něj zaplatí několik desítek tisíc euro. V tuto chvíli se celá situace zdála seniorce velmi podezřelá, další platbu již neodeslala a v následujících dnech se obrátila na policisty. Způsobenou škodu si vyčíslila na téměř 40 000 korun.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník ukládá mimo jiné trest odnětí svobody až na dvě léta," doplnila policejní mluvčí Petra Vaňharová. (red)

Poslat nový komentář