Odpovídali jste na domácí plnění obálek? Darebák podvedl 17 tisíc lidí!

Odpovídali jste na domácí plnění obálek? Darebák podvedl 17 tisíc lidí!
ilustrační foto internet

Více než 17 tisíc lidí podvedl podle vyšetřování moravskoslezských policistů devětatřicetiletý muž. Zájemcům prý léta nabízel práci z domu ve formě plnění obálek a sliboval výdělek až 30 tisíc korun měsíčně. Za zprostředkování vybíral 660 korun, práci ale nezajistil. Policisté jej obvinili z podvodu, za který mu hrozí až deset let vězení. Podvedl i lidi z Prostějovska.

Policisté využili vůbec poprvé call centrum, kde pracovali na dvě směny od loňského června do září. Obvolávali podvedené, kteří tak vypovídali po telefonu. Muž si totiž ponechal telefonní čísla všech podvedených zájemců.

Práci policistů potvrdila PvNovinkám i Alena M. z Prostějova. I ona odpověděla na nabídku snadného zisku za lehkou domácí práci. „Zazvonil mi mobil a na druhém konci policista. Ptal se, zda jsem ta a ta a zda jsem zaslala peníze. Moje odpověď byla ano, i když jsem se dávno smířila s tím, že jsem naletěla,“ konstatovala žena, která byla v době, kdy na nabídku odpovídala, bez práce a nemocná. „Na policii jsem tehdy nešla, upřímně řečeno, styděla jsem se,“ dodala.    

Muž  si podle policie takto vydělával od roku 2009. Práci nabízel prostřednictvím inzerátu na internetu. Zájemci měli plnit obálky reklamními tiskovinami. Za jednu takovou obálku nabízel až deset korun. Poplatek 660 korun požadoval na to, aby pokryl své výdaje. Policisté nyní evidují škodu přesahující sedm milionů korun. S ohledem na počet poškozených by se mohla i zdvojnásobit.

Několik let podvodníkovi jeho činnost procházela, mnozí peníze oželeli. Postupně se ale poškození začali ozývat a podávat trestní oznámen. Kriminalisté při vyšetřování zjistili, že muž vlastní pět bytů. Ke všem zajistili práva, což znamená, že s nemovitostmi nyní nikdo nemůže disponovat.

Všechny poškozené policisté sdružili do jedné skupiny, kterou bude zastupovat jeden advokát. (ber)

Poslat nový komentář