Pozor na nový typ internetového podvodu. Za miliony

Pozor na nový typ internetového podvodu. Za miliony
ilustrační foto

Kriminalisté se na Chrudimsku v současné době zabývají čtyřmi případy nových typů internetových podvodů, kde celková škoda činí téměř pět milionů. Varují před těmito podvody občany v celé republice.

Neznámý pachatel se prostřednictvím e-mailu vydává za majitele či jednatele společnosti a jako tento pošle účetní (případně pověřené osobě) e-mail o tom, že má z firemního účtu uhradit poměrně velkou částku v eurech na nějaký účet. Vytvořená e-mailová adresa je téměř podobná té originální – například originál Franta.Flinta@seznam.cz. a podvrh je FrantaFlinta@seznam.cz. Účetní si nevšimne, že vlastně komunikuje s jiným e-mailem a řídí se jeho pokyny. V jednom případě použil neznámý pachatel úplně odlišnou adresu a pouze si nastavil podpisovou doložku, aby to vypadalo, že odesílatelem je majitel firmy.

Jedná se o velké částky, kde je většinou platba v Eurech a odchází na účty v Anglii. Informace o firmě (majitel, účetní) si pachatel zjistí na webových stránkách firmy. Navíc pachatelé používají služby, které znemožňují jejich dohledání, kdy stopy vedou třeba do Nigérie.

"Obranou proti tomuto je, aby si dotyčný člověk, který zodpovídá za poslané peníze, vždy řádně zkontroloval, od koho přijímá pokyny k provedení platby a nejlépe každý takový pokyn realizoval až po telefonickém nebo osobním ověření od zadavatele požadavku," uvedl policejní mluvčí Jiří Tesař. Pokud je výše škody přes půl milionu korun, může pachateli hrozit trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

14. prosince 2017 por. Mgr. Jiří Tesař

 

Poslat nový komentář