Sehnali bílé koně a podváděli banky

Sehnali bílé koně a podváděli banky
ilustrační foto

Skupina šesti obviněných z Olomoucka a Prostějovska ve věku od 20 do 48 roků se v letech 2014 - 2015 dopouštěla trestné činnosti v souvislosti s bankovními podvody a chystala další trestnou činnost prostřednictvím dalších přichystaných fiktivních podkladů. Prostějovští kriminalisté jim ale zaťali tipec. I tak se škoda vyšplhala na půl milionu korun.

V letech 2014-15 se skupina dopustila úvěrového podvodu na bankovním domě v Prostějově, kdy prostřednictvím fiktivního stavebního spoření vylákali částku 500 tisíc korun. Tu pánové vzápětí vybrali a prohýřili pro svoji potřebu. „V druhém případě se pokusili stejným způsobem opět vylákat finanční částku 500 tisíc korun, která měla být poukázána dvěma mladíkům z Prostějovska. Transakce byla z aktivity banky vyhodnocena jako podezřelá a v součinnosti s policií byl celý případ zadokumentován ještě ve stadiu pokusu úvěrového podvodu,“ konstatoval vedoucí odboru hospodářské kriminality PČR Prostějov Leoš Navrátil.

Trestnou činnost obvinění prováděli tak, že sehnali tzv. bílé koně, na které přichystali fiktivní doklady o příjmech a účelu použití finanční hotovosti a za využití zprostředkovatele bankovních služeb docílili podání žádostí a vyplacení úvěru. „Byli schopni perfektně padělat doklady o příjmech, výplatní pásky i podpisy osob. Pro výběr peněz měli zřízený účet slovenského občana, který se později k výběrům pro skupinu obviněných doznal a nyní mu hrozí stejný trest až 8 roků nepodmíněně,“ uvedl Navrátil.

Později bylo zjištěno, že hlavní aktéři, zejména z Olomouce, již měli v minulosti co do činění se zákonem a již čekají na výkon trestu odnětí svobody několika let, kdy tento trest se jim může nyní zvýšit až na 8 let nepodmíněně. (ber)

Poslat nový komentář