Podvod a zpronevěra. Mladou ženu přijdou až na pět let

Podvod a zpronevěra. Mladou ženu přijdou až na pět let
ilustrační foto

Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality SKPV územního odboru Olomouc zahájili trestní stíhání 25leté ženy z Olomoucka, kterou obvinili z trestných činů podvod a zpronevěra. Od října 2014 do listopadu 2015 měla jako obchodní zástupkyně tří společností, poskytující půjčky, neoprávněně uzavírat smlouvy o půjčkách na osobní údaje klientů, které pod smyšlenou záminkou k tomuto účelu přesvědčila. Společnostem způsobila škodu 700 tisíc korun.

"Jednalo se o osoby z Olomoucka, které znala. Ty jí osobní údaje poskytly a smlouvy podepsaly. Obviněná jim slíbila, že peníze získané na základě sjednané půjčky, které osobám nevyplatila, ale tyto si ponechala, bude splácet ona. Tímto způsobem měla uzavřít celkem třináct smluv. V devíti případech klienti o uzavření smlouvy věděli, ve čtyřech případech uzavřela smlouvy bez vědomí klientů, a to na jejich osobní údaje, které měla k dispozici již z dřívější doby. Na jména některých z nich sjednala půjčky opakovaně. Jednalo se o různě vysoké částky, v rozmezí od 13 000 korun až do 42 000 korun. Peníze měla obviněná použít pro vlastní potřebu. Půjčky však nesplácela a poškozeným společnostem tak měla způsobit škodu za předběžně 270 000 korun," popsala jednání podvodnice policejní mluvčí Irena Urbánková.

V případě trestného činu zpronevěry si mladá žena, jako obchodní zástupkyně, měla ponechávat finanční prostředky, které byla povinna vyplatit jednotlivých klientům na základě uzavřených smluv o půjčkách či úvěrech. Stejně tak si měla ponechávat i finanční prostředky, které od klientů obdržela buď jako jednorázovou úhradu jejich závazků anebo je vybrala v rámci výběru pravidelných stanovených splátek. Jednalo se o různě vysoké částky. "V případě jednorázových splátek o částky ve výši od 500 korun do 25 000 korun, v případě nevyplacených půjček od 8 000 korun do 42 000 korun. Takto měla jednat v celkem 24 případech a třem poškozeným společnostem měla uvedeným jednáním vzniknout škoda za téměř 423 000 korun," dodala mluvčí.

Celková škoda, kterou svým jednáním měla v případě podvodu a zpronevěry poškozeným společnostem způsobit, byla předběžně vyčíslena na bezmála 700 000 korun. Kriminalisté na případu pracovali více než rok. Vyslechli poškozené klienty a zainteresované osoby, prověřili veškerou písemnou dokumentaci a vyžádali si také znalecké posudky z oboru písmoznalectví.

Obviněné, v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Trestní stíhání probíhá na svobodě. (red)

Poslat nový komentář