Kriminalita v Olomouckém kraji klesla

Kriminalita v Olomouckém kraji klesla
ilustrační foto Policie ČR

V roce 2020 zaznamenali policisté v Olomouckém kraji celkem 8 369 trestných činů, což představuje oproti loňskému roku pokles o 1 469 trestných činů. Objasněnost trestných činů byla v loňském roce 58,62%, což je mírný nárůst oproti roku předchozímu.

Za výraznějším poklesem nápadu trestné činnosti stojí kromě dalších ukazatelů samozřejmě i opatření související s šířením výskytu nemoci COVID -19, zejména pak snížení pohybu osob na veřejnosti, další možnou příčinou je také novelizace trestního zákoníku, ve které došlo ke změně hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na 10 000 Kč. Jelikož zmíněná novelizace vstoupila v platnost až od 1. října 2020, ovlivnila tato skutečnost s největší pravděpodobností statistické údaje pouze minimálně.

Na celkovém nápadu kriminality v Olomouckém kraji se podílí téměř 40% majetková kriminalita. V roce 2020 byl i zde zaznamenán pokles počtu majetkových trestných činů. "Ze zjištěných trestných činů, kterých bylo celkem 3 323, což je o 866 skutků méně než v roce 2019, bylo objasněných 36, 9 %," uvedla policejní mluvčí Marta Vlachová. (ber)

Poslat nový komentář