Volači a klikači nezahálejí. Nový podvod!

Volači a klikači nezahálejí. Nový podvod!
ilustrační foto

Kyber zločinci nezaháleli, přišli totiž na inovativní způsob, jak z nás dostat peníze. Jde o SIM Swap.

Tak se totiž jmenuje podvodný trik, který teď volači a klikači zkouší na své oběti. Převtělí se do role mobilního operátora, a jak již napovídá název, útočí na vaši SIM kartu, přes kterou se mohou dostat mimo jiné i do internetového bankovnictví.

Chce po vás mobilní operátor, abyste si stáhli aplikaci pro správu mobilních služeb? Zpozorněte! Appka je bezpečná pouze v případě, že do ní máte přístup výhradně jen vy. Podvodník se dokáže pomocí SMS kódu, který vám přijde ve zprávě, přihlásit k vašemu účtu i ze svého telefonu, proto se bude snažit ho jakýmkoliv způsobem z vás vymámit. V aplikaci si už jen aktivuje e-SIM a tím vás vyšachuje ze hry.

Nejen že bude znát vaše osobní údaje a bude moci kamkoliv zavolat, ale dostane se i na e-mail, sociální sítě nebo k bankovním aplikacím. Řešení je jednoduché. Vždy si vše nejprve ověřte, nesdělujte svá hesla či kódy a hlavně – nepodléhejte nátlaku. V případě napadení vašeho bankovního účtu okamžitě kontaktujte svou banku, mobilního operátora a policii.

Názorné video můžete shlédnout na https://youtu.be/EMx4fnBKZ0s. (red)

Poslat nový komentář