Zákaz řízení nerespektuje. Mladík se policistům snažil ujet i utéct

Zákaz řízení nerespektuje. Mladík se policistům snažil ujet i utéct
ilustrační foto Policie ČR

Minulý týden sdělili policisté z Němčic nad Hanou 30letému muži ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Začátkem března letošního roku mu prostějovský magistrát uložil sankci zákaz činnosti, která spočívá v tom, že na 8 měsíců má platný zákaz řízení motorových vozidel. Dotyčný, který je uživatelem návykových látek, si ale z trestu nic nedělal a dál jezdil ve vozidle, jako by se nic nestalo.

„Poprvé narazil na hlídku při jízdě v obci Nezamyslice dne 8. dubna. V ten den ještě zastavil na znamení hlídky bez problémů a podrobil se kontrole. Předložil všechny potřebné doklady k řízení vozidla, kromě řidičského průkazu, o který přišel při správním řízení, jak je uvedeno výše. Hlídce uvedl, že si je vědom zákazu řízení a dál pokračovat v jízdě samozřejmě nemohl. Provedená dechová zkouška na alkohol byla negativní,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

O dva dny později na stejné vozidlo se stejným řidičem narazila hlídka v obci Těšice. Vozidlo bylo nastartované, ale stálo. Když si ale řidič povšiml projíždějícího vozidla policie, snažil se nenápadně schovat pod volant. Hlídka si na něho „posvítila“ a netrvalo dlouho a řidič vyrazil na cesty. Hlídka ho dojela v obci Nezamyslice a předepsaným způsobem řidiče ve vozidle Alfa Romeo chtěla zastavit. Podezřelý ovšem zareagoval tak, že místo zastavení jízdu zrychlil a odbočil na polní cestu. Po cyklostezce dál pokračoval do obce Mořice, kde se hlídce na krátkou dobu ztratil z dohledu. Po chvíli hlídka podezřelého uviděla, jak odchází od zaparkovaného vozidla. Policisté se tedy vydali k němu, mladý muž se ale s nimi nemínil dát do řeči a tak se dal na útěk. Při úprku se mu cestou vyzuly boty zvané „kroksy“, které nechal tam, kde je ztratil a pokračoval dál bosý. Honička skončila až o pár ulic dál, kde na výzvu policisty k zastavení zareagoval a zastavil. Zřejmě mu došlo, že by se bez bot daleko nedostal. S hlídkou pak spolupracoval, ale tvrdil, že neřídil. Proč před nimi prchal, taky nebyl schopen rozumně vysvětlit. Orientačnímu testu na návykové látky se odmítl podrobit s odůvodněním, že se mu nechce. Na výzvu týkající se dechové zkoušky přistoupil a ta proběhla bez problémů a s negativním výsledkem. Ztracené boty se našly a podezřelý muž si je mohl vzít zpět do svého vlastnictví. Opět, stejně jako v prvním případě, odešel s tím, že řídit vozidlo nesmí, což v daný okamžik respektoval, ale netrvalo to dlouho.

Hned následující den před šestou hodinou ranní prováděla hlídka v rámci dopravně bezpečnostní akce kontrolu v silničním provozu v obci Těšice. Všimla si vozidla a řidiče, o němž věděla, že má vysloven zákaz řízení. Pokusila se ho pomocí světelných a zvukových signálů zastavit, ale marně, řidič zrychlil a pokračoval v cestě dál směrem na obec Mořice. Řidič v uvedené obci odbočil mimo pozemní komunikaci a dál pokračoval v cestě po poli. Auto se podařilo zastavit v poli vedle dálničního mostu. Policisté se nespletli, protože v autě se nacházel na místě řidiče náš známý. Opět se podvolil dechové zkoušce na alkohol, která byla negativní, ale orientační test na návykové látky odmítl. Další jízda mu byla zakázána.

„O tom, jaký bude následovat trest za neustálé porušování zákazu, rozhodne soudce,“ doplnila Zajícová. (red)

Poslat nový komentář