Policisté radí, jak správně postupovat u dopravní nehody

Policisté radí, jak správně postupovat u dopravní nehody
ilustrační foto Policie ČR

Policisté denně vyjíždí k dopravním nehodám, u kterých řada účastníků riskuje další zranění při nevhodném pohybu na pozemních komunikacích. Důležité je zachovat pokud možno chladnou hlavu a vědět, jak při kolizi postupovat.

Nejdříve vypněte motor, zapněte výstražná světla a oblečte si reflexní vestu, kterou mějte po ruce nejlépe v kabině vozu. Buďte opatrní při pohybu ve vozovce – za vůz umístěte výstražný trojúhelník (alespoň 50 metrů za autem, na dálnici pak nejméně 100 metrů), abyste před překážku v provozu varovali ostatní řidiče. Zkontrolujte, zda jsou účastnící kolize v pořádku, či zda utrpěli zranění. Pokud jsou na místě zranění lidé, poskytněte jim první pomoc a přivolejte jim záchranku. Pokud není potřeba akutně poskytovat první pomoc, opusťte co nejrychleji vozovku a zůstaňte spolu s ostatními účastníky oblečení v reflexních vestách v dostatečné vzdálenosti od silnice. Neriskujte a nevracejte se do vozu pro osobní věci nebo zavazadla, život a zdraví jsou přednější než majetek. Volejte Linku pomoci řidičům nebo přímo asistenční službu vaší pojišťovny.

A v jakých případech je třeba k nehodě volat policii? Pokud došlo ke zranění některého z účastníků, laický odhad způsobené škody přesahuje 100 tisíc korun nebo došlo k poškození majetku třetí strany (typicky jsou to svodidla, dopravní značky, sloupy veřejného osvětlení, zábradlí, ploty…). Na policii se obraťte také v případě, pokud se s druhým účastníkem dopravní nehody nejste schopní domluvit při vyplňování záznamu o dopravní nehodě.

„Rádi bychom také apelovali na ostatní řidiče, kteří místem nehody projíždí, aby nekomplikovali provoz zpomalováním za účelem natáčení kolize na mobilní telefony, což často vede k dalším střetům kvůli nepozornosti a nevěnování se řízení,“ doplňují policisté. (red)

Poslat nový komentář