Jak jsem mrzla. Pro zdraví

Jak jsem mrzla. Pro zdraví
Foto Kryocentrum Kojetín
Další fotky: 
Jak jsem mrzla. Pro zdraví

O kryoterapii jsem slyšela před pár dny zcela náhodně od kamarádky, která ji vypátrala v Kojetíně. Metoda, pracující s lidským organismem na bázi mrazu, nás zaujala a my se vyrazily do Kryocentra omladit a taky zahojit.

Podmínkou vstupu do komory je změření tlaku. Pokud ho máte vyšší než 160/110, zůstanete pasivním divákem. Ti, kdo měřením projdou, se na pobyt musí patřičně připravit. Bavlněné oblečení, rouška, čelenka, rukavice a teplé ponožky. Na nohou budete mít zdejší slušivou obuv v podobě klouzajících dřeváků. Naopak si s sebou rozhodně neberte nic kovového, mohlo by to k vám totiž přimrznout.

Do kabinky o rozměrech cca 1,5 x 1,5 metru se vejdou dva lidé. Ti, co stejně jako my dvě, do kabinky zamířili poprvé, dostali limit minutu a půl. Ti odolnější a trénovanější v ní mohli zůstat i minuty tři.

Vklouzly jsme do kabiny, jejíž jedna stěna je skleněná. Za tou stál doktor Pavel Matoušek, který reguloval teplotu, udával čas a ptal se, jak se cítíme.

Jak jsem se cítila v -110 °C až -160°C? Úžasně. Dýchalo se dobře a to, že bych se mohla každou chvíli změnit v nanuka, mi připadalo nereálné. Po celou dobu pobytu jsme musely chodit a nedotýkat se ani sebe, ani stěn. Má to své důvody, mohly bychom se totiž lehce přilepit. No, a protože byla komora plná mlhy, pan doktor neviděl nic. O tom, že žijeme, ho ale ujišťoval klapot již zmíněných dřeváků. My neviděly také nic, což zejména mě, slepci od přírody, ani moc nevadilo. V šatně jsem totiž musela ponechat i brýle.

Z minuty a půl byly dvě, než pan doktor ohlásil konec a otevřel dveře, které připomínají vrata od chladírenského auta. Následoval přechod do cvičebny a bezmála dvacet minut chůze a šlapání na tréninkových strojích. Tato činnost probudí k životu látkovou výměnu spojenou s vyloučením jedů, volných radikálů a kyseliny mléčné, které způsobují stárnutí a degeneraci buněk.

Do těla se vkrádala pohoda, kůže zčervenala prokrvením a naše mozky zalily endorfiny, dopamin, serotonin - hormony pohody, štěstí a hormony kůry nadledvin, které působí protizánětlivě a analgeticky, a testosteron.

Celkový dojem byl natolik dobrý, že jsme si hned zajistily další vstupy. A vám je vřele doporučujeme. (ber)

Co je to kryoterapie

Celotělová kryoterapie je metodou, při které je lidské tělo vystaveno extrémně nízké teplotě -110 °C až -160°C. Celková doba pobytu v kryokomoře je 2-3 minuty. Jelikož se jedná o celotělovou aplikaci, účinkuje chlad na tělo velmi intenzivně, aktivuje organizmus a pozitivně působí i na celkový zdravotní stav.

Hluboký mráz návštěvníkovi kryokomory nemůže při dodržení stanovených podmínek ublížit. Vzduch je absolutně zbaven vlhkosti. Během této krátké doby vzniká v těle řada reakcí, které ve výsledku přinášejí překvapivé léčebné výsledky. Dochází k obrovskému perifernímu překrvení, urychlení metabolismu s výrazným zrychlením hojivých procesů, zvýší se množství hormonů tlumících zánětlivé reakce v těle, svaly s nadměrnou aktivitou se uvolňují, na mnoho hodin dochází k naprostému vymizení bolestí. Kombinace všech těchto efektů v mnoha systémech těla a na mnoha úrovních je zcela jedinečná a přináší velké léčebné výsledky.

Dochází také k intenzivnímu prokrvení povrchových částí těla, jako je kůže, podkožní vazivo a šlachosvalový aparát, zintenzivní se činnost tělesných orgánů, které zbavují organizmus škodlivin. Chlad v kryokomoře příznivě ovlivňuje imunitní systém, pomáhá při revmatických onemocněních a autoimunitních onemocněních.

 

Poslat nový komentář