Sochařské sympozium bude jednou za tři roky

Sochařské sympozium bude jednou za tři roky
Dřevěných soch ze sympozií už je tolik, že město neví, co s nimi. Ilustrační foto

Uznávané mezinárodní sochařské sympozium Hany Wichterlové se bude konat už jen každé tři roky. Tuto skutečnost odsouhlasila městská rada na svém jednání. Důvodů, které k tomuto kroku vedly, je hned několik.

„V listopadu byla vytvořena pracovní skupina, která měla získat veškeré podklady pro návrh a rada schválila, že v letošním roce nebude organizováno mezinárodní sochařské sympozium a bude pořádáno vždy každé tři roky,“ uvedla místostarostka a ředitelka sympozia Ivana Hemerková. Děje se tak proto, že během deseti let, kdy se sympozium konalo každoročně, ve městě byly vytvořeny čtyři až šest soch. Nyní má město v evidenci 66 soch, přičemž všechny sochy byly tvořeny z nevyschlého, surového dřeva a od začátku nebyly nijak impregnovány. Teď nastal  čas na vhodnou péči o sochy a jenom oprava stávajících soch by přišla město zhruba 81 tisíc korun. Sochy v areálu Smetanových sadů je potřeba oštítkovat a umístit na podstavce, což by město stálo další nemalé finanční náklady. 

Problematické je rovněž umístění soch. Například ve Smetanových sadech by dle slov Miroslava Pišťáka sochy neměly být vůbec, protože s tím nesouhlasí památkáři.

„Ve světě je běžné, že takováto podobná sochařská sympozia se konají s větším časovým odstupem, jsou to tří až čtyřleté cykly a nijak to význam tohoto sochařského sympozia a jeho exkluzivity nesnižuje. Takže z tohoto důvodu k tomu také přistoupila rada – konání jednou za tři roky, s tím, že do té doby začneme řešit situaci co s těmito sochami,“ upřesnila Hemerková.

Jedno sochařské sympozium přitom vyšlo zhruba na 300 tisíc. Další ročník se tedy bude konat v roce 2014.

(pel)

Poslat nový komentář