S knihovnou za Pernštejny nebo na Blízký a Střední východ

S knihovnou za Pernštejny nebo na Blízký a Střední východ
ilustrační foto iprostejov.cz

Máte rádi historii nebo jste spíše na mezinárodní vtahy? Obě tato témata mimo jiné nabízí v lednu 2016 program Městské knihovny v Prostějově. Návštěvníci přednášek se dozvědí zákulisí svateb „prostějovských“ Pernštejnů nebo se přenesou na horkou půdu Středního a Blízkého východu.

„Jde o dobu od konce 15. do konce 16. století, jež patřilo v prostějovských dějinách k těm pozoruhodným, úspěšným a inspirativním. Podívejme se na dění jejich doby očima urozených Pernštejnů i prostých svatebčanů. Možná až překvapí, kolik dobových souvislostí a kulturních zajímavostí téma nabízí. Možná svým předkům zase budeme o něco blíž,“ láká na přednášku do Městské knihovny Prostějov její ředitel Aleš Procházka. Nenechte si ujít téma historičky Michaely Kokojanové s názvem: O čem vyprávějí svatby „prostějovských“ Pernštejnů? Zahajuje ve středu 20. ledna v 17 hodin.
Pro ty, které láká spíše současnost, připravili organizátoři knihovny přednášku mapující situaci na Blízkém a Středním východě. Je možná v této oblasti raketojaderná válka?
„Izraelský premiér Ehud Olmert 11. prosince 2006 nepřímo přiznal, že Izrael vlastní jaderné zbraně. Nedávno USA na popud Baracka Obamy po dohodě s EU ukončily sankce proti Íránu a umožnily mu znovu plně rozběhnout jaderný program, jehož složení jednoznačně vede k vytvoření vlastních jaderných zbraní. Izrael a všechny významné země regionu vytvořily impozantní raketové síly a některé jsou schopny vypouštět dokonce i kosmické objekty. Je možné, že je zde ukryto možné ohnisko války, která skončí nasazením jaderných zbraní? Rétorika některých představitelů a organizací umožní jakékoliv úvahy,“ nastínil téma přednášky Jaromíra Vykoukala Procházka. Přednáška, která se koná 27. ledna od 17 hodin ukáže dostupná fakta o jaderném programu a jaderné doktríně Státu Izrael, jeho jaderné triádě a o stejných akvizicích v Íránu. Ukáže vše, co je známo o vojenských raketových arzenálech v regionu a základních složkách izraelské protiraketové obrany. (red)

Poslat nový komentář