Multižánrový festival Pod lipami se připravuje na pátý ročník. Výtěžek poputuje do Afriky

Multižánrový festival Pod lipami se připravuje na pátý ročník. Výtěžek poputuje do Afriky
ilustrační foto plakát

Pátý ročník multižánrového festivalu Pod lipami se uskuteční 30. července v areálu U Kalicha v Kollárově ulici v Prostějově.

V hudebním bloku vystoupí Pink Tuxedo Gang (rock´n´roll), Daniel Jun a Igor Klokov (klavír & kytara – recitál), Carpet Cabinet (r&b – funk), The Entropies (progressive – rock), Wunderbar Band (funk – acoustic), Psychocandy (Indie). Závěr bude patřit Noir Voir a afterparty v Apollo 13. Návštěvníky pobaví mim Václav Dostál a připraveny jsou výstavy Oldy Holinka (komiks) a "Tady tam" - Luciana Kvapilová, Petra Nováková, Adam Směták, Martin Dušek (instalace). Informace o účinkujících naleznete na konci článku.

K vidění bude i pásmo studentských animovaných filmů UTB ve Zlíně.

Dále se můžete těšit na skvělé jídlo, pivo i tradiční festivalové víno, klidnou atmosféru, koutek pro děti, nové stánky a osvědčenou dlouhotrvající afterparty v hudebním klubu Apollo13!

Něco málo o účinkujících:

Pink Tuxedo Gang

Jsou nevšedně všední, neobyčejně obyčejní. Hrají rock´n´roll na různé hudební nástroje rukama, nohama, ústy. Jejich zvuk je originálně neoriginální. Jsou krásní, staří i mladí, muži i ženy. Znají výšky i pády, ustálení v neustálém koloběhu života se zastaví 30. 7. 2016 na festivalu Pod Lipami. Tak se také zastavte.

Mim Václav Dostál

„Jmenuji se Václav Dostál, jsem z Olomouce a ačkoli povoláním jsem informatik, čili ryze technická profese, mým koníčkem je výrazně citová a umělecká činnost - pantomima.“

Daniel Jun a Igor Klokov

 Podobně jako v minulých letech se jeden z organizátorů a zakladatelů festivalu, klavírista Daniel Jun představí při hraní hudby vážné i nevážné, hudby krásné, tzv. hudby artificiální. Kytarista Igor Klokov, který na festivalu též v minulosti vystupoval, zahraje na počátku společného koncertu své vlastní skladby. Poté uslyšíte netradiční spojení klavíru s kytarou a koncert bude zakončen několika pozdně - romantickými skladbami pro sólový klavír od F. Liszta a S. Rachmaninova. Oba interpreti jsou v současné době studenty magisterského studia na HF JAMU v Brně a za poslední roky sklidili řadu ocenění na mezinárodních hudebních soutěžích.

Carpet Cabinet

Carpet Cabinet je slovensko-česká hudební formace produkující energetickou moderní hudbu kombinující prvky r&b, soulu, funky, hip-hopu, elektroniky a nu-jazzu. Na koncertech se představuje ve složení bicí, basa, kytara, klávesy, tenor sax, alt sax, trumpeta a vocoder. Kapela vznikla v roce 2013. Odehrála řadu festivalových a klubových koncertů na Slovensku a v České republice. Chalani se představili například na festivalech Bažant Pohoda, Beseda u Bigbítu, odehráli též řadu koncertů v pražském JazzDocku či koncerty a vysílání pro slovenská rádia a mnoho dalších. Mají za sebou též spolupráci s různými hosty a zpěvačkami jako Sisa Fehérová alebo Ashley Abrman.

The Entropies

Česko-perská kapela The Entropies zaujme už na první poslech nevšedním spojením orientálních melodií s progressive rockem a netypickou kombinací hudebních nástrojů. Soheil (kytara a zpěv), Gabriela (housle), Michal (violoncello) a Ester (bicí) - svou osobitou dávkou entropie vytvářejí společně nezaměnitelnou hudební atmosféru.

Wunderbar Band

Československá kapela vystupující v instrumentální sestavě klubového základu a smyčcovou sekcí, dané debutovou deskou „Wunder Bar Band hraje Stepního vlka Hermanna Hesseho (2013)“. V současné době kapela pracuje na nové látce s pracovním názvem „Cestář Puštík“, kterou už zařazují i do koncertního repertoáru.

Psychocandy

Psychocandy jsou tři paneláčníci z jednoho znojemského předměstí, kteří mají rádi špinavý zvuk devadesátek, post-punkovou basu a madchesterské rytmy. Dávají si záležet, aby každá píseň zněla trošku jinak. Někdy popy and dreamy, jindy zas plný špíny. Střídají se za mikrofonem, basou i kytarou. Nejde o žádné virtuózy, ale je to gang. Tři kamarádi, tři roky existence, tři EP.  

Noir Voir

Na toto poslední číslo se přesuneme do hudebního klubu Apollo 13. Noir Voir, v originálním jazyce nonsens, v jazyce kapely však tento název znamená prohlédnutí skrze temnotu vlastní nemohoucnosti a nedostatečnosti. Obejít nedokonalosti světského života přímo k srdeční tepně hudby. Zatím jediný zaručený prostředek k rozpuštění nahromaděné individuality a sobeckosti. Tak vznikla kapela, v době, kdy se komplex méněcennosti stále neúspěšně léčil psychedeliky.Na začátku roku 2010 se k tepu společné hudby přidal další nástroj, ovládaný jediným neslušným a také nejvyšším houslistou v kraji, načež práce na finální podobě první desky byla takřka hmatatelná.

„Výtěžek festivalu poputuje zdravotnímu středisku v ugandské vesnici Kitokolo a organizaci VIVID z.s.. Součástí festivalu bude i sbírka oblečení pro africkou porodnici,“ přidal informaci organizátor Dan Jun. (red)

Poslat nový komentář