Ohlédnutí za Nocí kostelů

Ohlédnutí za Nocí kostelů
Foto archiv Jana Tobolová
Další fotky: 
Ohlédnutí za Nocí kostelů
Ohlédnutí za Nocí kostelů

Letos to byla již desátá akce tohoto typu v Česku. V Prostějově se konala po roční odmlce, ale ukázalo se, že návštěvníci nezapomněli - přišlo jich opravdu hodně. Brány otevřelo deset kostelů a modliteben. V průběhu večera mezi jednotlivými kostely procházelo kolem dvou tisíc návštěvníků. 

Po slavnostním rozezvonění všech zvonů ve městě pozdravila Noc kostelů primátorka Alena Rašková a "Noc" oficiálně zahájila.

Tradičně jsou nejvíc oblíbená hudební vystoupení, prohlídky s výkladem nebo výstup na věž kostela Povýšení, kde zájem převyšuje možnosti průvodců a samotného objektu. Ve sboru ČCE byla hojně navštívena i výstava o době potoleranční. Koncert pěveckého sboru Nota bene byl sice do programu kostela v Krasicích doplněný na poslední chvíli, ale zážitek to byl úžasný a zájem obrovský - kostel byl plný a zpívali opravdu krásně! Děti zase rozesmál veselý klaun u husitů. Moc se líbila schola Dejme toMu, která si „na pomoc“ přibrala ještě dětské zpěváčky a hlavní loď kostela Povýšení vyplnili nejen krásnými písničkami, ale do posledního místečka i návštěvníky. A ještě k tomu přidali soutěž o ceny pro všechny v kostele. Pax u Cyrilka byl plný při nádherném hraní sešlosti folk a country "19 ru". Velmi zaujali a večer rozproudili i mladí v závěru večera vystoupením Double DD s prvky severského popu a alternativního tuzemského folku. A noční kostýmovaná prohlídka při svíčkách v kostele Povýšení s půvabnými průvodkyněmi SOŠPO přilákala víc než padesát zájemců. Jezdilo se také kočárem po krásném prostějovském náměstí. Romantické noční jízdy s rozsvícenou noční lucernou dělaly radost malým i velkým ještě po desáté hodině večerní.

Děkuji paní primátorce za poskytnutí záštity nad touto "Nocí", statutárnímu městu Prostějov za poskytnutí dotace, městské policii za zajištění pokojného průběhu večera bez nejmenších incidentů, účinkujícím a všem pořadatelům za výbornou realizaci a atmosféru celého večera. Poděkování patří samozřejmě také návštěvníkům. (Zdroj Jana Tobolová, koordinátor Noci kostelů v Prostějově)

Poslat nový komentář