Proměny pátečním koncertem odstartovaly oslavy výročí 10 let existence sboru, zaplněný sál Duhy aplaudoval vestoje!

Proměny pátečním koncertem odstartovaly oslavy výročí 10 let existence sboru, zaplněný sál Duhy aplaudoval vestoje!
Foto Proměny
Další fotky: 
Proměny pátečním koncertem odstartovaly oslavy výročí 10 let existence sboru, zaplněný sál Duhy aplaudoval vestoje!
Proměny pátečním koncertem odstartovaly oslavy výročí 10 let existence sboru, zaplněný sál Duhy aplaudoval vestoje!

Prostějov, 6. května 2023 – Pěvecký sbor Proměny odstartoval pátečním koncertem v Kulturním klubu Duha oslavy 10 let existence na prostějovské hudební scéně. A jednalo se opět o velkolepou událost! Tentokrát byl repertoár koncertu složen z písní kapely Čechomor, Vlasty Redla a dalších lidových písní, jako vždy upravených přímo na míru sboru a jeho sólistům. Oblíbený pěvecký sbor Proměny doprovodil poprvé Cimbal Hell Band, v roli sólistů se tentokrát vystřídala celá řada členek sboru a jako hostující sólista exceloval posluchačům již dobře známý Robert Šebík. Na úvod koncertu zakládající členové Proměn zavzpomínali na sborové začátky a společně s náměstkyní primátora statutárního města Prostějova a předsedkyní Okrašlovacího spolku města Prostějova Miladou Sokolovou symbolicky pokřtili flash disk s profesionálními nahrávkami z výběru repertoáru sboru, jež Proměny v době covidové natočily v hudebním studiu Davida Spilky v Olomouci.

Tradiční jarní koncert oblíbeného pěveckého sboru Proměny rozezněl v pátek 5. května zcela zaplněný sál Kulturního klubu Duha v Prostějově. Na programu byly písně kapely Čechomor, Fleret a lidové písně v aranžmá sbormistryně Proměn Lenky Dohnalové a instrumentálního aranžmá doprovodné kapely, se kterou se publiku představili Jakub Štrunc (cimbál), Robin Lefner (housle, elektrická mandolína), Tomáš Kedzior (basová kytara) a jako host na bicí Roman Mlynář. Koncert, který byl doslova nabitý emocemi, odstartoval oslavy 10 let působení sboru na prostějovské hudební scéně. „Posluchačům jsme tentokrát v našem podání představili zbrusu nový repertoár. Spojení s moderní cimbálovkou nás dlouhodobě lákalo a již společné zkoušky napovídaly, že se bude jednat skutečně o mimořádný hudební zážitek,“ říká sbormistryně Proměn a autorka hudebních aranžmá Lenka Dohnalová.

Samotný koncert byl rozdělen na dvě části, avšak již od první písně bylo jasné, že posluchači díky energii, která z pódia vyzařovala, jen stěží vydrží sedět nehnutě na svých místech. Nejznámější písně kapely Čechomor střídaly úpravy dalších lidových písní, v bezmála hodinu a půl trvajícím programu nechyběly Husličky, Včelín, Hej bystrá voda nebo Hey Sokoly, posluchači si nakonec vyslechli sedmnáct písní a vytleskali dva přídavky. „Díky odlišnému repertoáru jsme mohli tentokrát co do obsazení více experimentovat, dát prostor dalším zpěvačkám ze sboru a musím říct, že jsem pyšná na to, jak svou roli sólistek všechny zvládly,“ doplňuje Dohnalová. Proměny jsou známé tím, že si na své koncerty často přizvou další, zejména mužské sólisty. Tentokrát se prostějovskému publiku představil již dobře známý a charismatický Robert Šebík a pozadu nezůstali ani muzikanti Cimbal Hell Bandu, kteří se nad rámec instrumentálního doprovodu ujali mužských pěveckých partů. Když ve finále koncertu zaznělo strhující sólo Robina Lefnera na elektrickou mandolínu, publikum již doslova bouřilo nadšením. „Mým dlouhodobým záměrem je vyhledávat a propojovat hudebníky, kteří se mohou vzájemně obohatit a společně vytvořit takovou energii, díky které si posluchači odnesou emotivní hudební prožitek. V neposlední řadě to však také děláme pro sebe, protože vzájemná hudební spolupráce se špičkovými hudebníky nám dává šanci muzikantsky růst a obohacovat kulturu v Prostějově,“ uzavírá Lenka Dohnalová.

Proměny chystají po celý zbytek roku další hudební akce. „Koncert s Cimbal Hell Bandem uskutečníme ještě jednou, a to na konci června na nádvoří prostějovského zámku, tedy pod širým nebem, kde zpíváme tradičně a velmi rádi, dále se pak po delší době budeme moct na podzim představit v rámci akce 41. Prostějovské hanácké slavnosti a závěr roku pak bude tradičně patřit našim oblíbeným vánočním koncertům,“ zve na další hudební setkání manažerka sboru Lenka Copková.

Výstava fotografií u příležitosti 10 letého výročí vzniku sboru

Při příležitosti oslav vznikla výstava fotografií z desetiletého výročí působení sboru. Návštěvníci ji najdou ve veřejně přístupných prostorách Kulturního klubu Duha v Prostějově, kde bude k vidění až do 31. srpna 2023. „Výstava obsahuje fotografie nejen z koncertní činnosti, ale také ze zkoušek a zákulisního života sboru. Podařilo se nám v archivech dohledat fotky z úplně prvního vystoupení sboru a také téměř kompletní sbírku plakátů lákajících na naše koncerty,“ doplňuje Lenka Copková a dodává, že v den koncertu byl o výstavu mezi posluchači velký zájem. Samotná výstava bude veřejnosti až do konce léta přístupná zdarma v otevírací době Kulturního klubu Duha. Vznik výstavy podpořilo statutární město Prostějov a Okrašlovací spolek města Prostějova, jehož jsou Proměny hrdou součástí.

Historie pěveckého sboru Proměny

Sbor se začal formovat jako malá pěvecká skupinka na podzim roku 2012, z iniciativy Lenky Copkové a Simony Černé, dvou tehdy již zkušených zpěvaček prostějovského sboru Vlastimila. Své první vystoupení uskutečnil 18. 12. 2012, v domě s pečovatelskou službou SANCO v Prostějově - Vrahovicích. První sbormistryní byla zpěvačka Pavlína Copková, v té době studující hudební výchovu na PdF UP Olomouc. Na jaře 2013 se členky sboru shodly na názvu Proměny, jenž vzešel z písničky skupiny Čechomor, která byla naším oblíbeným hitem.

Následně Proměny ke spolupráci oslovily sbormistryni Annu Královou, která sbor vedla do března 2015, tedy dvě sezóny, během nichž se začal sbor profilovat jako částečně smíšené hudební těleso, které spolupracovalo také s dalšími prostějovskými amatérskými hudebníky. Proměny však v té době uskutečnily také první větší koncerty, ať již samostatně nebo ve spolupráci se Základní uměleckou školou Vladimíra Ambrose v Prostějově. V daném období se sbor zaměřoval zejména na tradiční vánoční koncerty a vystoupil také na charitativním koncertu kapely Hradišťan pro prostějovský Klokánek.

Od dubna 2015, tedy již osm let, vede Proměny zkušená sbormistryně a autorka hudebních aranžmá Lenka Dohnalová. Pod jejím vedením se počet členek sboru Proměny ustálil na 25 – 28 zpěvaček a absolvoval celou řadu velkých i menších vystoupení, samostatně i ve spolupráci se známými tělesy a interprety. Pěvecký sbor Proměny má také své stálé hostující mužské sólisty a spřátelené muzikanty zaměřující se na nejrůznější hudební žánry. Proměny se staly stálicí prostějovské kulturní scény, ale díky dobrým referencím nezřídka vystupuje i v rámci širšího regionu a za jeho hranicemi.

Známé a hojně navštěvované jsou každoročně velké vánoční koncerty Proměn v prostějovských chrámech, nyní již ustáleně v kostele Povýšení Sv. Kříže, vždy ve velkém obsazení, s profesionální kapelou a ozvučením. Repertoár je velmi vkusný a zároveň aranžovaný do formy, která je blízká široké veřejnosti.

Velkým osvěžením na prostějovské kulturní scéně jsou pravidelné jarní koncerty Proměn, které jsou veřejností přijímány s velkým nadšením (repertoár poprockový, folkrockový, folklórní, klasický atd.)

Poděkování za dlouhodobou podporu patří zejména statutárnímu městu Prostějov, Okrašlovacímu spolku města Prostějova (konkrétně paní Miladě Sokolové), všem členkám sboru, tolerantním rodinným příslušníkům a v neposlední řadě vynikajícím muzikantům, kteří se sborem spolupracují a tvoří spolu s jeho sbormistryní na míru posluchačsky atraktivní hudební aranžmá známých skladeb nejrůznějších žánrů.

K dalším významným vystoupením a počinům dále patří například:

  • 2015 – Projekt „Tisíc not na zámku“ – pět koncertů různého repertoáru na nádvoří prostějovského zámku (např. pro děti prostějovských škol, které zde i vystupovaly, koncert s cimbálovou muzikou Šumica, koncert s řeckou kapelou Jannis Moras, koncert s jazzovým seskupením Taptýda a olomouckým Komorním sborem Lenky Dohnalové-Mlynářové, koncert s Patrikem Zatloukalem a jeho tehdejší kapelou Band-A)
  • 2016 a 2018 – Scénické oratorium s názvem Evangelium podle houslí, autora Pavla Helebranda, s Jiřím Pavlicou a skupinou Hradišťan, pro 200 účinkujících, uváděné v Ostravě, Litomyšli a Olomouci.
  • 2018 – Koncert ke 100. výročí republiky - Missa Brevis autora Jiřího Pavlici v kostele Povýšení Sv. Kříže, za doprovodu orchestru.
  • 2019 – Vystoupení na velkém pódiu Svátků města Olomouc (světové muzikály a rockové písně ve sborových úpravách)
  • 2019 a 2020 – Prostějovské léto – vystoupení na náměstí TGM s muzikálovým zpěvákem Radimem Schwabem.
  • 2020 a 2021 – v covidové pauze – natáčení písní ve studiu Davida Spilky v Olomouci, jehož výstupem jsou nahrávky přístupné na sociálních sítích a na hudebních nosičích.
  • 2022 – návrat k živým vystoupením – dva úspěšné poprockové koncerty pro prostějovské publikum (Letní scéna zámku a kulturní klub Duha), vystoupení na Vánočních trzích v Olomouci a na festivalu Ostravské Vánoce 2022 v adventním čase.

(text: Pavlína Merendová)

Poslat nový komentář