Neevidovanou zbraň budete moci zlegalizovat

Neevidovanou zbraň budete moci zlegalizovat
ilustrační foto ber

Majitelé neevidovaných zbraní je budou moci opět zlegalizovat, nebo je beztrestně odevzdat policii. Poslední den v lednu totiž startuje zbraňová amnestie, která potrvá do 31. července 2021.

Policie chce touto amnestií zaevidovat zbraně, které mohli najít například lidé při rekonstrukcích rodinných domků nebo potomci po svých rodičích na půdě.  Neoprávněným držením zbraně či munice se totiž vystavují trestnímu stíhání. Odevzat mohou i střelivo, výbušniny a granáty. Poslední dvě jmenované jsou určeny k likvidaci. „Při minulých amnestiích lidé odevzdávali zejména krátké kulové zbraně, například pistole a revolvery. Přinesli i dlouhé kulové a brokové zbraně, mimo jiné i staré vojenské pušky,“ sdělil PvNovinkám policejní mluvčí František Kořínek. U odevzdaných zbraní policisté zjišťují, zda nebyly někde odcizeny. Odborníci z oboru balistiky pak zkoumají, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin. „Část lidí, která zbraně odevzdala, v minulosti požádala o vydání dokladů k jejich držení,“ dodal mluvčí.

V Česku je zhruba 300 tisíc držitelů zbrojního průkazu, kteří vlastní asi milion zbraní. První zbraňová amnestie proběhla v roce 1996, další v letech 2000, 2009 a 2014. Nejvíc zbraní se odevzdalo před jedenácti lety, šlo téměř o osm tisíc kusů. (ber)

Poslat nový komentář