Kam o víkendu? Za kivim do Lešné

Kam o víkendu? Za kivim do Lešné
Foto Zoo Lešná
Další fotky: 
Kam o víkendu? Za kivim do Lešné

Příští sobotu 12. srpna zve ZOO Zlín- Lešná na první ranní procházku areálem s velkou šancí uvidět kiviho. Na celém kontinentu jich je jen asi dvacítka, v Česku jediný - ve Zlíně. Expozici nelétavého novozélandského ptáka kivi otevřela zoologická zahrada v Lešné před pár dny a stala se tak teprve osmou zahradou v Evropě, kde kivi chovají. Časem chce zahrada získat do chovu i samičku tohoto ohroženého druhu. 

"Od 6 hodin otevřeme pokladnu u hlavního vstupu do zoo a vy si po úhradě běžného vstupného můžete vychutnat procházku probouzejícím se areálem a zůstat u nás třeba až do odpoledne. Nejdříve však zamiřte do australské oblasti za kivim. Od 6.30 do 8 hodin zde navíc bude k dispozici náš průvodce, který nabídne spoustu zajímavých informací nejen o Gerym, jak se náš sameček kiviho jmenuje," zve zahrada.

Nelétavý novozélandský kivi je pták se soumračnou a noční aktivitou. Některé zoo proto zvolí pro kiviho obrácený „režim“, tzn. že ve dne mu dělají noc a v noci den, aby jej návštěvníci mohli uvidět. "My jsme se však rozhodli neměnit jeho přirozený způsob života. Proto jsme i u expozice umístili obrazovku s přímým přenosem z kamery umístěné v jeho „noře“ ve vnitřní ubikaci. Připravujeme také pravidelné záznamy jeho večerní nebo noční aktivity, které budeme opět promítat na obrazovce. V plánu máme i speciální večerní nebo ranní vedené prohlídky, abychom vám umožnili setkání s tímto velmi vzácným obyvatelem zlínské zoo," vzkazují chovatelé.

Kivi hnědý jižní

Kivi je nelétavý pták s noční aktivitou. Vyskytuje se pouze Novém Zélandu. Má vynikající čich, zrak je však slabý. Je také skvělý běžec. Žije v párech, partneři spolu zůstávají po celý život. Samice klade většinou jen jedno vejce do společně vyhrabané nory. Na vejci sedí pouze samec kolem 75 dní. Po celou dobu sezení nepřijímá potravu, ztratí tak až třetinu své hmotnosti. Zhruba po čtyřech až šesti týdnech po vylíhnutí mláděte může samice snést nové vejce.

Zajímavosti: - samička je o něco větší než samec - název kivi pochází z maorského slova, které popisuje jeho pronikavý hlas.

Ohrožený druh. (Zdroj ZOO Zlín -Lešná)

 

Poslat nový komentář