Češi chtějí přetočit hodinky půlmiliardě lidí

Češi chtějí přetočit hodinky půlmiliardě lidí
ilustrační foto euroskop.cz

 

Nezáleží na tom, jestli bude čas zimní, nebo letní, hlavně ať je jen jeden. Čeští politici svůj nápad protlačili až na úterní jednání europarlamentu. Změna má platit do čtyř let.

V úterý se v Evropském parlamentu uskuteční veřejné slyšení, kde čeští europoslanci přednesou své argumenty. Neusilují primárně o zrušení času letního, chtějí, aby byl po celý rok čas jen jeden, lhostejno který.

„Střídání času má negativní vliv na biorytmus člověka a škodí jeho zdraví. Mnohým lidem taková změna přivodí nespavost a bolest hlavy. Zahraniční studie prokázaly také nárůst úrazů a dopravních nehod, stejně jako vyšší počet infarktů. Původní ekonomické důvody jsou dnes překonané,“ shrnuje své důvody orlickoústecký senátor Petr Šilar. Podle něj změny času narušují rovněž fungování mnoha odvětví, zejména dopravy, logistiky a zemědělství.

Podle české skupinky, která bude v úterý mluvit hned ve třech výborech europarlamentu, má návrh šanci projít. Pokud by návrh prošel Evropskou komisí a schválil ho Evropský parlament, podle iniciátorů by nová směrnice mohla začít platit už v roce 2019. (Zdroj idnes.cz)

Poslat nový komentář