Občanský zákoník podporuje náhradní mateřství

Občanský zákoník podporuje náhradní mateřství
ilustrační foto

 

Jednou z cest pro náhradní mateřství je asistovaná reprodukce.Pro neplodné páry je to většinou poslední naděje. Nejprve si najdou ženu, která jim odnosí jejich biologické dítě, a následně si ho adoptují. Každý rok takto lékaři pomohou desítkám rodin. Od ledna navíc nový občanský zákoník rodičům povoluje, aby si potomka osvojili od své příbuzné.

O náhradní mateřství žádají většinou ženy, které jsou po onkologické léčbě nebo mají problémy se srdcem. Odborníci pomáhají i pacientkám, které přišly o dělohu. Lékaři z reprodukčních klinik se shodují, že zákoník je první větší oporou. Přesto jsou zákroky stále v rozporu s dalšími zdravotnickými zákony. 

Náhradní mateřství lze udělat jenom procesem asistované reprodukce. Tu upravuje další zákon o anonymním dárcovství. Jeho koncepce ale není úplně splněna. Platí totiž zásada, že matkou dítěte je vždy žena, která ho porodila.  Páry na kliniky přicházejí s náhradní matkou, se kterou se dohodly, nemohou si ji ale zavázat smlouvou, aby jim dítě dala k osvojení. „Taková smlouva by nebyla právně vymahatelná. Je otázkou, jestli to není v rozporu s dobrými mravy,“ říká Petr Šustek z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Podle jeho slov nelze zatím smluvně řešit ani samovolný potrat či narození postiženého dítěte. 

Ministerstvo spravedlnosti zatím žádné změny v občanském zákoníku, které by se týkaly máhradního mateřství, nepřipravuje. "Počet případů náhradního mateřství není tak obrovský, aby to bylo v této chvíli nutné měnit," konstatoval mluvčí mluvčí ministerstva Jiří Hovorka. (red)

Poslat nový komentář