Autobusy prostějovské MHD jsou jediné v republice

Autobusy prostějovské MHD jsou jediné v republice
ilustrační foto ftl.cz

 

Nízkopodlažní autobusy pro 88 cestujících, které brázdí ulice města, jsou poháněny zemním plynem. Mimo ekologického přínosu pro životní prostředí ale umožňují bezproblémovou přepravu dětského kočárku i vozíku pro invalidy, mají výklopnou plošinu pro osoby se sníženou pohyblivostí a automatizované hlášení zastávek. Vozidla jsou vybavena také informačním systémem pro nevidomé a slabozraké. 

"Prostějov je jediným městem v České republice této velikosti, kde je městská hromadná doprava zajišťována výhradně nízkopodlažními autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn splňujícími nejpřísnější emisní limity. Tento pohon je velmi ekologický, spalováním zemního plynu nedochází k absolutně žádným emisím síry, karcinogenních látek a hlavně pevných částic, obdobně emise oxidu siřičitého a oxidu uhelnatého jsou zcela minimální. Cestující jistě zaznamenali, že kouřivost u plynových motorů oproti vznětovým motorům je naprosto eliminována," zdůraznila Alena Rašková.

Spokojeni jsou s vozidly i občané. "Chodím jen s pomocí francouzských holí a autobusem potřebuji jezdit denně. Nastupování do těchto dopravních prostředků je pro mne pohodlné," potvrdil PvNovinkám Adolf Navrátil.

Dopravní společnost FTL-First Transport Lines zakoupila ekologické autobusy v letech 2011 až 2013. Na projekt získala podporu z výzvy Obnova vozidel v systému veřejné dopravy vyhlášené

Regionálním operačním programem Střední Morava. Celkový rozpočet projektu byla 69,2 milionů Kč, výše dotace z evropských fondů činila 23 milionů Kč. (ber)

 

Poslat nový komentář