Modrá velryba je v Česku, varují policisté

Modrá velryba je v Česku, varují policisté
ilustrační foto mrakyhracek.cz

V posledních dnech se šíří v České republice na sociálních sítích informace o výskytu internetové hry s názvem Modrá velryba. Tato hra, která se rozšiřuje zejména z rusky mluvících zemí, je určena především mládeži a jejím cílem je plnit úkoly. Vítěz v konečné fázi je údajně donucen administrátorem spáchat sebevraždu.

"Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež. V současné době konáme především preventivní kroky," uvedla Ivana Nguyenová, tisková mluvčí Policejního prezidia.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, v jejíž gesci je počítačová kriminalita, se snaží spojit s administrátory Facebooku a Instagramu, aby tak zamezili dalšímu šíření této „hry". "Dále prověřujeme, zda s touto hrou mají nějakou spojitost podezřelá úmrtí dětí, která se v poslední době udála," dodala mluvčí.

Rady pro rodiče a pedagogy:

·         Promluvte s dětmi o hrozbách sociálních sítí! ·         Zaměřte se především na změnu chování a vzhled dítěte (samotářství, sebepoškozování...)! ·         V případě, že máte podezření o výskytu této hry, ihned tuto skutečnost nahlaste na nejbližší policejní služebnu nebo na tísňovou linku 158!

Rady pro děti:

·         Pokud máš podezření, že tvůj sourozenec, spolužák nebo kamarád tuto hru hraje, ihned to sděl rodičům nebo pedagogům! ·         Bezpečně ulož internetový odkaz a zhotov printscreen obrazovky a předej ho rodičům nebo pedagogům! (Zdroj PČR)

Poslat nový komentář