Žaluzie z Hané stíní budovy až v jižní Africe

Žaluzie z Hané stíní budovy až v jižní Africe
ilustrační foto Neva

Z hanáckých Kralic do celé Evropy, Vietnamu i do Japonska či Austrálie putuje stínící technika od českého výrobce NEVA. Naposledy dodávka směřovala do Jihoafrické republiky. Export tvoří z produkce jednoho z předních výrobců stínící techniky 75 %. Podnik, který v malém městečku na Hané zaměstnává 160 lidí, přitom využívá i solární energii a unikátní obalovou technologii.

Firma NEVA začínala v devadesátých letech se dvěma pracovníky. Dnes se pyšní 160 zaměstnanci a stále se rozrůstajícím závodem v průmyslové zóně v Kralicích na Hané. V průběhu let se společnost vyprofilovala na předního českého výrobce stínící techniky a nyní její produkty stíní ve 42 zemích světa a exportní portfolio ustavičně rozšiřuje. Naposledy žaluzie putovaly až do daleké Jihoafrické republiky.

Rok 2020 byl kvůli globální pandemii černým rokem pro řadu trhů a firem. “Letošní vývoj podle měsíců je ve srovnání s rokem 2020 určitě rozdílný. Začátek roku byl velmi pozvolný, ale celé čtvrtletí dopadlo dobře. Větší výkyvy můžeme očekávat v dalším období, protože se dramaticky mění ceny materiálů a těžko se předpokládá jejich konečná cena. Dodavatelé také výrazně prodlužují dodací lhůty. Bude hodně záležet na tom, jak budou na tento vývoj reagovat velcí evropští výrobci a zda novou situaci zvládnou firmy, které mají horší financování. Bude to rok, jaký tady ještě asi nebyl. Nemá nic společného s krizí 2008-9. Bude prostě jiný,” přibližuje dění jednatel firmy a ředitel obchodního oddělení NEVY, Ladislav Vrána.

NEVA stále hledá příležitosti pro rozvoj a jejím cílem je neustále se posouvat a rozvíjet ve všech směrech. Zajímá se proto také o možnosti, jak být i při výrobě co nejšetrnější vůči planetě. Od první poloviny roku 2020 mají na střeše budovy umístěnou fotovoltaickou elektrárnu. Při dobrém počasí tak jede firma 100% na solární energii. Za dobu používání fotovoltaické elektrárny ušetřili 42 tisíc kg emisí CO2.

Firma řeší i množství odpadu, který za jejich produkty zůstává. Proto balí produkty do folie a ukládají je do speciálních beden, ty si navíc NEVA vyrábí ve vlastní truhlárně. S balením pomáhá také speciální formátovací stroj s „nekonečnou lepenkou“, který dovede každou žaluzii či roletu přeměřit a vyrobit ji krabici na míru, takže jsou maximálně eliminovány nevyužitelné zbytky obalů. Tento způsob balení pomohl nejen snížit množství použitého balícího materiálu, ale také výrazně snížit počet reklamací. (red)

Poslat nový komentář