Olej do kanalizace nepatří! Kam s ním - poradí chytrá aplikace

Olej do kanalizace nepatří! Kam s ním - poradí chytrá aplikace
ilustrační foto nasepraha.cz

Projekty třídímolej.cz a KAMsNIM.cz spojuje společný cíl - správné nakládání s jedlými oleji a jejich recyklace. Velké množství obyvatel je bohužel stále vylévá do dřezů či toalet a plýtvají tak nejen cennou surovinou, ale zatěžují také kanalizační soustavu. V Prostějově jsou sběrná místa již několik let.

Cílem iniciativy třídímolej.cz je naučit občany, proč je správné třídit jedlé oleje a tuky. Také lidem radí, jak na to. A důležitým krokem v tomto edukačním procesu je rozmístěný sběrných nádob co nejblíže lidem. Chceme odstranit bariéry, které mohou lidé mít při třídění oleje. A také zbourat mýty, např. „Nefrituji, tak nemám žádný olej“. Olej se najde v každé domácnost a je chyba vylévat ho do odpadu nebo na kompost.

Díky spolupráci s třídímolej.cz přibylo v mapě projektu KAMsNIM.cz 800 míst (zejména na severní Moravě), na kterých lidé mohou odevzdávat použité jedlé oleje k dalšímu využití. Celkem jich najdete v mapě již 2 500. Jedná se většinou o sběrná střediska odpadů, ale tam kde jsou k dispozici údaje o jednotlivých popelnicích a kontejnerech na oleje, jako například v Praze a Ostravě, je síť sběrných míst výrazně hustší a pro obyvatele tím pádem donášková vzdálenost podstatně přívětivější.

Takto sesbíraný jedlý olej se dá opět využít jako hodnotná surovina pro další zpracování v průmyslu. O logistiku svozů a zpracování, čištění a recyklaci pod iniciativou třídimolej.cz se stará česká firma Trafin Oil, která ve svém oboru patří k největším evropským hráčům. Takto očištěný olej putuje dále ke zpracování například jako přísada pro výrobu biopaliv 2. generace nebo jako surovina pro výrobu 100% recyklovaného leteckého paliva. Jednou vyrobený olej tak může posloužit dvakrát. Snižuje se tak mimo jiné uhlíková stopa. Nemluvě o snížení zanášení kanalizačního potrubí.

V Prostějově se použitý olej soustřeďuje ve sběrných dvorech v Anenské a Průmyslové ulici, kde jsou kontejnery na kuchyňský olej umístěny již několik let. Podobnou službu nabízí i další obce v regionu. (red)

Poslat nový komentář