Úsporná zářivka do koše nepatří!

Úsporná zářivka do koše nepatří!
ilustrační foto

Řada z nás musela v poslední době doma řešit, co s úspornou zářivkou, která po letech přestala svítit. Vysloužilé lineární či úsporné zářivky a výbojky totiž nepatří do popelnice na směsný odpad, kde z nich při rozbití mohou unikat nebezpečné látky.

Klasické wolframové žárovky se přestaly prodávat, a tak postupně všichni začínáme používat kompaktní a lineární zářivky či LED žárovky. Má to ale jeden háček, pokud taková úsporka dosvítí, nesmí skončit v běžném koši a nepatří ani do tříděného skla. Důvodem je jedovatá rtuť, kterou zářivky (trubicové i kompaktní úsporné) v malém množství obsahují. Při špatném či neodborném zacházení a ve vyšších koncentracích může rtuť ohrozit lidské zdraví a životní prostředí. Nejjednodušší je vzít starou zářivku a odevzdat ji v obchodě při nákupu té nové. Další možnost, jak správně naložit s nefunkční zářivkou, je odevzdat ji ve sběrném dvoře na ulici Anenská a Průmyslová. Obsluha sběrného dvora úsporku zdarma převezme a uloží ji do speciální sběrné nádoby, aby se nerozbila. Malá sběrná nádoba je umístěna i na Turistickém informačním centru Magistrátu města na nám. T.G. Masaryka.

Zpětný odběr zářivek pro město Prostějov zajišťuje kolektivní systém EKOLAMP, který nejen přispívá na náklady provozu sběrného místa, ale navíc plně hradí veškeré náklady na přepravu a recyklaci. (red)

Poslat nový komentář