Jižní obslužné prý tichý asfalt nepomůže

Jižní obslužné prý tichý asfalt nepomůže
Ilustrační foto ber

V polovině ledna bylo vedení Prostějova přesvědčeno, že v nejbližší době uvolní jižní obslužnou pro průjezd nákladní dopravě a autobusům. Těžká nákladní vozidla i busy budou ale i nadále blokovat komunikace v centru města. Jejich průjezd zatrhla hygiena. Na pondělním jednání zastupitelstva informaci potvrdil náměstek primátorky Zdeněk Fišer. Komunikaci nepomůže ani "tichý" asfalt.

„Úsek vnějšího okruhu mezi Krasickou a Určickou ulicí byl zkolaudován 29. listopadu 2015. Původní byl ten záměr, že nákladní auta tudy budou jezdit už od 1. ledna letošního roku, podkladem bylo mimo jiné i měření hluku," uvedl v březnu náměstek primátorky Pavel Smetana. Hygienici ale po provedeném měření vynesli konečný verdikt. Jižní obslužná se pro těžkou dopravu stala definitivně nedostupná.

Na pondělním jednání zastupitelstva vznesla dotaz na možnou změnu zastupitelka Milada Sokolová. "Nebylo by možné na této komunikaci použít takzvaný tichý asfalt? Hlučnost nákladních vozů by se mohla snížit," uvedla Sokolová.

Podle Zdenka Fišera by toto opatření nic nezměnilo. "Nákladní vozy mají jinou strukturu pneumatik, tu tichý asfalt příliš netlumí. Navíc je u nich spíše problém s hlučností motorů," vysvětlil náměstek. 

Nákladní vozy tedy ztratily poslední šanci. Město podle radních považuje i verdikt hygieniků za definitivní. (ber)

 

Poslat nový komentář