Od okupace uplyne osmdesát let. Právě dnes

Od okupace uplyne osmdesát let. Právě dnes
Foto Vojenský ústřední archiv Praha

Patnáctého března 1939 okupovala německá armáda s konečnou platností Čechy a Moravu. Stejný den zamířili Němci i do Prostějova. Dnes od této události uplyne osmdesát let.

"Tátovi bylo v té době deset let. Vyprávěl mi, jak o okupaci spolu s rodinou slyšeli z rádia. Jeho maminka a tety plakaly, otec se vydal do ulic, aby zjistil, co se děje. Prostějov Němci obsadili 15. března, jejich hlavním cílem bylo letiště, úřady a posléze firmy," vzpomíná na svého otce Lenka Kuchařová.

Z vyprávění prarodičů si vybavuje další věci, zejména nelítostnou germanizaci města a odsun židovských obyvatel. "Moji prarodiče měli krejčovskou dílnu. Babička vzpomínala, kolik jejich zákazníků z řad židovského obyvatelstva bylo odvlečeno a už se z koncentráků nikdy nevrátilo. Smutné bylo, že spousta jich byla zatčena na základě udání," dodala Lenka. 

Podle knihy Vojtěcha Přívala Prostějovsko za okupace se Němci rozhodli hanáckou baštu, jak Prostějov nazývali, poněmčit. Proto zde nařídili úřadovat pouze německy a celý okres byl prohlášen za jednojazyčně německý. (ber)

Poslat nový komentář