Šestnáctého března byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Před 82 lety

Šestnáctého března byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Před 82 lety
ilustrační foto

Adolf Hitler vydal 16. března 1939 výnos o zřízení protektorátu Čechy a Morava. Protektorát neměl žádnou státní povahu, stal se integrální součástí Třetí říše. Rovněž neměl právo na samostatnou armádu. Tzv. vládnímu vojsku byl přisouzen symbolický ráz a plnilo jen pomocné služby. Byl rozpuštěn parlament a ještě více zjednodušen politický život.

Patnáctého března 1939 ráno dorazily do Prahy první německé motorizované jednotky. Podle nařízení prezidenta Emila Háchy měly veškeré ozbrojené síly složit zbraně a neklást hitlerovským okupantům žádný odpor.

Adolf Hitler přijel do hlavního města ve večerních hodinách 15. března 1939. Ubytoval se na Pražském hradě, kde o den později vydal výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Jeho znění mělo být okamžitě zveřejněno rozhlasem, následující den i tiskem.

Znění výnosu ale z neznámých důvodů přečetl místo Adolfa Hitlera ministr zahraničních věcí Joachim von Ribbentrop. V dopoledních hodinách 16. března 1939 se na radiových vlnách pražského rozhlasu nesla pyšná německá tiráda, která znamenala nepředstavitelné ponížení českého národa, který byl tímto aktem uvržen mezi národy neplnoprávné a nesvéprávné.

Představiteli protektorátní správy se stali státní prezident (Emil Hácha) a protektorátní vláda v čele s předsedou. Dva dny po tomto výnosu jmenoval Hitler říšským protektorem v Čechách a na Moravě Konstantina von Neuratha a jeho zástupcem ve funkci státního tajemníka Karla Hermanna Franka.

Ve skutečnosti říšskoněmecké a okupační úřady představovaly opravdové nositele státní moci v protektorátu Čechy a Morava. Říšský protektor byl nejvyšší institucí říšské moci v Protektorátu. (Zdroj Vojenský ústřední archiv Praha)

Poslat nový komentář