Blíží se zimní olympiáda! Těšíte se?

Blíží se zimní olympiáda! Těšíte se?
ilustrační foto

Zimní olympiáda začíná 9. února v Jižní Koreji. Než začnete sledovat sportovní zápolení, přečtěte si pár zajímavostí.  

Jižní Korea bude hostit olympijské hry již podruhé. Naposledy to bylo v roce 1988 v Soulu. Konala se tam letní olympiáda.

Pchjongčang je 3. asijské město, kde se koná zimní olympiáda. První bylo japonské Sapporo, v roce 1972, druhé Nagano v roce 1998. (Podle některých zdrojů lze uvádět i jako další asijské dějiště ruské město Soči, kde se konala zimní olympiáda v roce 2014.)

Pořadatelským městem olympiády je sice Pchjongčchang, ale soupeřit se bude v zimním středisku Alpensia a ve městě Kangnung.  

Štafeta s olympijskou pochodní běží již od 31. října. Pochodeň urazí symbolických 2018 km, a než 9. února zažehne olympijský oheň, předá si ji 7500 sportovců.

Olympijskou pochodeň loni rituálně v rouše olympské kněžky zažehla řecká herečka Katerina Lehou.

Maskoty letošních zimních her budou tygr jménem Suhorang a pro paralympiádu medvídek Pandabi.

Česká republika posílá do Koreje 93 sportovců. Tak velký počet letěl naposledy v roce 2010 do Vancouveru.

Češi budou mít speciální čepice s bambulí - Raškovky. S takovou doletěl v roce 1968 skokan na lyžích Jiří Raška pro 1. zimní olympijské zlato pro Československo.

Olympijský hokejový turnaj bude od roku 1998 poprvé bez hráčů z NHL.

Olympijský hokejový turnaj pro Česko začne ve čtvrtek 15. února, a to zápasem s domácí Koreou.

Česko má nejvíce medailí z běhu na lyžích. Celkem 9 a 6 z nich získala Kateřina Neumannová.

Celkem máme 24 medailí. 9 v běhu na lyžích, 5 v biatlonu, 5 v rychlobruslení, 2 v hokeji a po jedné ve snowboardingu a v akrobatickém a alpském lyžování.

Ester Ledecké se přezdívá zimní obojživelnice, neboť nás bude reprezentovat jak na lyžích, tak na snowboardu. Jako první v olympijské historii.

Českým biatlonistům ušila do korejské zimy 15 bund a 17 vest firma z Jeseníku.

Naši reprezentanti budou mít ke každé snídani chléb přímo z české pekárny. Ta se po dobu her přestěhovala z Jižních Čech do Pchjongčchangu.

A perlička nakonec - Zimní OH se konají od roku 1924 a čeští a předtím českoslovenští sportovci na nich dohromady získali 49 medailí. (red)

 

Poslat nový komentář