Orientační běh v Prostějově. Už jedenáctého května

Orientační běh v Prostějově. Už jedenáctého května
Plakát a foto: OOOS SK Prostějov

Překonání zápisu v Guinessově knize rekordů a umístění na předních příčkách v rámci ČR? To je World Orienteering Day. Už 11. května 2016 také v Prostějově.

Šedesát čtyři států se zapojí do akce „Světového dne orientačního běhu.“ Vyzkoušet své síly mohou lidé také v Prostějově. Orientační běh je moderním sportem v přírodě. Jde v něm o co nejrychlejší pohyb v terénu podle mapy po předem neznámé trati s jedinou povolenou pomůckou, a tou je busola či kompas. Mezi orientační sporty patří i lyžařský orientační běh a mountain bike orienteering s velmi podobnými pravidly.

„Orienťák Vám kromě pohybu (a pro začátek tu nikdo nemluví o běhu, zábava je to i pomalým klusem nebo procházkovým tempem) přinese lepší porozumění mapě a zlepší vaši schopnost samostatně se rozhodovat. Tempo si každý určuje sám, v lese bez diváků je tento sport ideální relaxací pro dospělé nebo malým dobrodružstvím pro mladší účastníky. V případě sebemenších problémů mnoho soupeřů nabídne pomoc, v tomto sportu se s fair-play jednáním setkáte běžně,“ nastínil za organizátora OOS SK Prostějov Dušan Vystavěl.

Mezinárodní federace orientačního běhu (IOF) vyhlásila středu 11. května 2016 jako „Světový den orientačního běhu“. V současné době se přihlásilo 64 států na všech kontinentech - od Tichomoří, přes Grónsko až po Aljašku. Mezi 1164 registrovanými místy evidujeme také tři místa v Prostějově. Oddíl orientačního sportu SK Prostějov připravuje na druhou květnovou středu nejprve od 8 do 12 hodin akci v Kolářových sadech. Tato dopolední akce je určena prioritně pro školy. Centrum závodu bude na školním hřišti na sídlišti Svobody a připraveny budou tři tratě délky od 1,5 do 2,5 kilometru. Odpolední pokračování pak bude od 15 do 17 hodin probíhat ve Smetanových sadech a v centru města. Tentokrát již nebude připravena klasická trať, ale takzvaná fotomapa, na které budou kromě zákresu jednotlivých kontrol také fotky fragmentů  historických objektů a úkolem účastníků bude přiřadit jednotlivou fotku odpovídajícímu místu. Do lesoparku Hloučela je pak situována podvečerní akce, která je zaměřena nejen na kondiční běžce. Její účastníci od 18 do 20 hodin budou moct využít opravený Areál pevných kontrol.

„Na všechna tato tři místa bychom chtěli také pozvat i nejširší veřejnost. Například ve Smetanových sadech budou moci trať také absolvovat za pomoci rodičů i děti v kočárku“, řekl hlavní organizátor Dušan Vystavěl, předseda prostějovského klubu. (red)

Poslat nový komentář