Homesharing podporuje pečující. A poskytuje příležitost k seberealizaci pro lidi s empatií

Homesharing podporuje pečující. A poskytuje příležitost k seberealizaci pro lidi s empatií
Foto zet-my.cz

Spolek Zet-My poskytuje v Olomouckém kraji terénní odlehčovací službu ZET, kterou již druhým rokem kombinuje s dosud ne příliš známou metodou homesharing. Tato specifická forma odlehčovacího pobytu je založena na sdílené péči o dítě či dospívajícího s autismem na bázi komunitní pomoci.

Organizace Zet-My stále přijímá do projektu jak pečující, tak i zájemce o tzv. hostitelství. V pilotním projektu Homesharing pro Olomoucký kraj tato organizace již úspěšně propojila dvě dvojice rodin.

"Pečujícím rodinám tato forma odlehčení nabízí možnost sdílet péči o své dítě s vyškoleným dobrovolníkem/hostitelem v jeho přirozeném prostředí. Dítěti je umožněno navázat nové dlouhodobé vztahy a pečující získá prostor k odpočinku od náročné a nepřetržité péče," vysvětluje náměstkyně primátora Alena Rašková, která má sociální oblast ve své pracovní náplni a dodává:

"Hostitel není odborníkem na péči o dítě s postižením, ale člověkem, který daruje část svého volného času a obohatí tak nejen život dítěte, ale i svůj vlastní. Zároveň projde školením, v němž si ověří schopnost empatie a získá základní informace o práci s lidmi s postižením."

Celým procesem propojování provází obě strany zkušený průvodce z řad pracovníků organizace, který jim pomáhá dle individuálních potřeb. Péče o dítě s autismem je náročná a ani pečující, ani hostitel, v tom nezůstává sám.

Více o homesharingu, který podpořil Nadační fond Abakus, se dozvíte na www.zet-my.cz. (red)

 

Poslat nový komentář