Sběrny mají zájem o papír. Výkupní cena roste

Sběrny mají zájem o papír. Výkupní cena roste
Ilustrační foto ber

Loni touto dobou bylo všude plno papíru. Sběrny ho nevykupovaly, hromadil se ve sběrných kontejnerech. Teď se situace otočila. Za kilo dostanete ve sběrně víc než korunu.

Jedním z důvodů je, podle prezidenta Asociace českého papírenského průmyslu Jaroslava Tymicha chování zákazníků v době pandemie. „V e-schopech nakupují nejen zboží, které nekoupí v obchodech, ale i potraviny. To vše zvýšilo poptávku po papírových obalech. Obalové papíry se totiž vyrábějí z větší části právě z toho sběrového.

V roce 2019 sběrny vykupovaly papír i za tři koruny. „Dnes dáváme 70 haléřů za kilo. Lepenku a kartony nebereme vůbec,“ sdělil vloni PvNovinkám Jiří Toman, vedoucí prostějovské pobočky jedné z moravských firem, která se na sběr surovin zaměřuje.

 Na minimum klesly ceny za starý papír loni v březnu, v lednu 2021 za něj ale papírny platily skoro 110 eur za tunu, tedy čtyřikrát víc. 

Změna cen se dotkla i firmy Nature v Držovicích. Ta od 16. února vykupuje kilo novin, časopisů, letáků, kancelářského papíru a knih bez desek za 1,30 koruny.

Češi ročně vytřídí přes 530 tisíc tun papíru. Z toho 90 procent materiálu míří podle ministerstva životního prostředí k recyklaci. V Česku se ale recykluje jen asi pětina, zbytek jde do zahraničí. (ber)

Poslat nový komentář