Pozor na lákadla výhodných nákupů!

Pozor na lákadla výhodných nákupů!
ilustrační foto internet

 

Vánoční doba s sebou přináší i žeň pro nejrůznější úvěrové společnosti. Nabízejí zdánlivě výhodné půjčky, které ale ve finále vůbec výhodné nejsou a pořizovatelům po čase přidají jen další vrásky na čele.

"Nechala jsem se zlákat v jednom supermarketu. Měl to být prostý úvěr, kde nabízejí 10% vrácení peněz z každého nákupu," popsala redakci Alena M. Až doma si důkladně prostudovala smlouvu a nestačila se divit. "Zapomněli mi říct, že budu platit každý měsíc za vedení kreditní karty 49 korun, takže když měsíčně utratím pětistovku, žádnou slevu nemám. Navíc pokud neuhradím do 20. dne v měsíci dlužnou částku, tak naskakují automaticky úroky 26,28% nebo 11,88% v závislosti na výši vyčerpané částky," dodala žena s tím, že nemenší problémy měla i se zrušením karty.

"Každý by si měl uvědomit, že nakupovat lze jen to, na co mám. Brát si úvěr na Vánoce nebo dovolenou je největší blbost na světě. Pokud to lidé udělají, tak se pak nemohou divit, že se dostanou do problémů," prohlásil prostějovský finanční poradce, který však nechtěl být jmenován.

"Naše generace vyrostla na spotřebitelských úvěrech, já jsem si celou domácnost v mládí takto vybavila. Jenže dnešní úrokové sazby některých společností jsou doslova lichvářské, navíc nemáte jistotu, že za dva, tři měsíce budete mít z čeho platit splátky. Na druhé straně na slabší povahy neustále útočí nabídky úvěrů bez jakéhokoliv ručení. Někteří lidé tomu prostě neodolají," sdělila nám paní Alena.

Podle finančních odborníků jsou právě Vánoce jedním z období, kdy úvěrové společnosti mají skutečné žně. "Lidé v touze zajistit oslavy Vánoc opravdu podepisují neuvěřitelné smlouvy. S vidinou pár tisícovek se podepíší pod částky, hraničící s lichvou. Při jejich splácení si pak často sáhnou na samé dno," potvrdil Richard Kořínek z organizace Člověk v tísni, která se mimo jiné věnuje dluhovému poradenství. (ber, ok)

 

Poslat nový komentář