Kam o víkendu? Na hady!

Kam o víkendu? Na hady!
ilustrační foto ber

Hadí víkend nabídne v sobotu a v neděli olomoucká Pevnost poznání. Nadšení chovatelé vám odpoví na záludné dotazy a doplní i zajímavosti a perličky z tajemného života těchto často nepochopených tvorů. Jaký je jejich původ a vývoj? Čím se živí? Před kým se musí mít na pozoru a kdo před nimi? Nedílnou součástí programu budou samozřejmě živí zástupci plazů.

Program o hadech začne vždy v 11:00, 14:00 a 16:00. Zábavný kvíz vždy v 10:00, 13:00 a v 15:00. Osobně se můžete seznámit s užovkou stromovou (kriticky ohrožená), užovkou hladkou (silně ohrožená), užovka obojkovou (ohrožená), užovka podplamatou (kriticky ohrožená) i zmijí obecnou (kriticky ohrožená). Kromě těchto krásných tvorů budou k vidění např. korálovky, kajmanka, sklípkani, štíři, pár ještěrů (největší ještěrka pevninské Evropy – ještěrka perlová).

V sekci chemie se od 11.00 do 17.00 (oba dny) dozvíte, proč je mýtický had Uroboros spojený s objevem struktury benzenu, důležité organické sloučeniny. Také odhalíte, co dělá hady jedovatými, jak se jejich jed naučili lidé využívat nebo jak se proti němu bránit. Pro malé vědátory bude připraven úkol, kdy pomohou odhalit „hadí jed“ v krvi jednoduchou chemickou reakcí. Také vám ukážeme, jak přeměnit obyčejné vejce ve vejce „hadí“ a nakonec provedeme pokus, který demonstruje působení jedu v lidské krvi.

Ve výtvarných dílnách zase můžete naplno popustit uzdu své fantazie a vyrobit si hada podle svých představ. Většina pozemních druhů hadů má hnědavé nebo šedivé zbarvení, které je dobře maskuje. Stromoví hadi, žijící mezi listovím, bývají za stejných důvodů zelení. Základní zbarvení pouštních hadů bývá, v závislosti na typu písku, většinou žluté nebo červenavé. Barevný vzor některých hadů opticky rozrušuje jejich obrys. Přijďte si i vy vyrobit svého jedinečného hada s dokonalým zbarvením a odneste si jej s sebou domů. (red)

 

Poslat nový komentář