U sousedů vám v tom udělají jasno!

U sousedů vám v tom udělají jasno!
ilustrační foto Pevnost poznání
Další fotky: 
U sousedů vám v tom udělají jasno!

 

Rok 2015 je Mezinárodním rokem světla a právě na jeho počest se od pátku 19. do soboty 20. června v Olomouci (vždy od 9 do 16 hodin) uskuteční populárně-vědecká událost s velkým U. Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého se zúčastní 6 fakult se svými stánky, které osvětlí vědu i každodenní složitosti malým dětem, puberťákům i dospělým. Z popularizace vědy se stane rodinná záležitost a my u toho rozhodně nebudeme chybět!

Největší celouniverzitní akce zaměřená na popularizaci vědy a výzkumu se letos koná v hlavní budově Přírodovědecké fakulty UP, v areálu Korunní pevnůstky a nově také v univerzitním interaktivním muzeu vědy Pevnost poznání. "Návštěvníci poznají prostřednictvím zábavných interaktivních experimentů, soutěží či představení rozličné aspekty každodenního využití vědy a jejích poznatků." říká hlavní koordinátorka letošního Veletrhu Lenka Oprštěná. 

Stálicemi mezi vystavovateli jsou chemici, fyzikové, botanici, biologové aj. odborníci a vědci z Přírodovědecké fakulty UP. Že se dá ale věda dělat i na fakultě pedagogické, filosofické, nebo třeba cyrilometodějské teologické - i to se všem návštěvníkům pokusí zábavnou formou dokázat Veletrh vědy a výzkumu.  Jednou z prezentovaných aktivit je stánek s názvem Workshop - Život na Haiti. "Na našem stánku si můžete vyzkoušet jaká je náplň práce člena týmu Arcidiecézní charity Olomouc při realizaci humanitární pomoci na Haiti, které i několik let po zemětřesení humanitární pomoc stále potřebuje. S mými kolegy budete pomáhat haitské rodině sehnat jídlo, vodu, hygienické prostředky a doprovoďte zraněné do polní nemocnice Armády ČR. " říká Marcela Krejčí, koordinátorka stanoviště, které propojuje prezentaci Charity, Armády ČR a Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého.  A na co dalšího se můžete těšit? Martin Kučera z FTK láká: "Určitě nesmíte minout stánky fakulty tělesné kultury, které zajistí návštěvníkům dostatek (hlavně) netradičního pohybu na Veletrhu. Půjčte si u nás krokoměr a zjistěte, zda toho za den nachodíte víc než hlavní koordinátorka Lenka Oprštěná!". Ta už jen dodává, že "...rozhodně bude kolem čeho chodit a běhat. Přihlášených vystavovatelů je totiž více než sedmdesát a ke všem se navíc jako návštěvníci dostanete zcela zdarma. A kdo by toho neměl dost, může pak navštívit i placené expozice muzea Pevnost poznání." Kompletní výčet všech stánků a jejich lákavou náplň můžete už teď najít na pevnostpoznani.cz! Těšíme se na vás 19. a 20. června v Olomouci! (red)

Poslat nový komentář