Čistou přehradu financuje i Prostějov

Čistou přehradu financuje i Prostějov
ilustrační foto ber

 

Na přítocích do plumlovské přehrady fungují fosforová srážedla. Mají likvidovat živiny podporující růst sinic a tak napomoct přehradě k čisté vodě. Jejich provoz přijde ročně na půl milionu a financují ho dotčené obce a Olomoucký kraj. Desetinou sumy přispěje i Prostějov.

„Povodí Moravy nás požádalo, zda bychom se mohli podílet na financování tohoto zařízení. Radnice rozhodla, že přispěje částkou padesát tisíc korun,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Pospíšil. Povodí Moravy v současné době buduje mokřad, který bude rovněž čistit vodu z přítoků. I tak je ale revitalizovaná nádrž stále v ohrožení, čehož jsou si vodohospodáři dobře vědomi. „Kvalita zdejší vody je závislá na teplotách, velikosti průtoků a zejména kázni obyvatel okolních obcí,“ podotkla již dříve mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Mimo splachu z polí je největším problémem skutečnost, že řada obcí dosud nemá hloubkovou kanalizaci. Chybí například ve Vícově, Soběsukách, Hamrech a Žárovicích. Ani město Plumlov není z obliga. Podle zdejších obyvatel je čistička, umístěná na Podhradském rybníku, už léta kapacitně nevyhovující. „Bylo jasné, že je nedostatečná už po uvedení do provozu,“ sdělil PvNovinkám muž, který zde pracoval jako obsluha. (ber)

Poslat nový komentář