Prostějov dusí smog. Může za to i jeho poloha, říká magistrát

Prostějov dusí smog. Může za to i jeho poloha, říká magistrát
ilustrační foto ber

Několik posledních dnů se Prostějov, stejně jako řada měst v republice, halí do mlžného hávu dusivého smogu. Úplné a kladné řešení tato situace nemá. Hlavně kvůli poloze města.

Smogová situace vzniká ve městě hlavně v zimních měsících vlivem topení v lokálních topidlech a zvýšenou dopravou. „Statutární město Prostějov prostřednictvím Odboru životního prostředí rozesílá v rámci informovanosti veřejnosti zprávu o výskytu smogové situace všem školám a sociálním zařízením, vyhlašuje ji rozhlasem, informuje na internetu a rozesílá ji do hromadné korespondence, aby byli informováni všichni obyvatelé města o jejím výskytu a o opatřeních, která jsou v průběhu smogové situace doporučována dodržovat,“ uvedla mluvčí Magistrátu Jana Gáborová.  Mezi konkrétní opatření ke zlepšení kvality ovzduší realizovaná ve městě patří podle jejích slov třeba úklid komunikací, výstavba cyklostezek a jejich propojování, budování obchvatů, výsadba izolační zeleně, obnova zeleně v ulicích a rekonstrukce trávníkových ploch tak, aby sloužily k odvodnění zpevněných ploch.  „Současně bychom chtěli upozornit na skutečnost, že i přes přijímaná opatření je kvalita ovzduší ve města ovlivňována především jeho polohou. Ke zlepšení ovzduší dochází hlavně po změně povětrnostních podmínek,“ dodala Gáborová. (red)

Komentáře

Magistrát má pravdu.Nejhorší škůdci jsou pak ty stromy,protože zabraňují proudění vzduchu-prdů,a tak se vytvoří clona,která drží smog a nelze vyvětrat.

Poslat nový komentář