Pole Dance je pro každého, říká Bohdana Šafranová

Pole Dance je pro každého, říká Bohdana Šafranová
ilustrační foto archiv Bohdana Šafranová
Další fotky: 
Pole Dance je pro každého, říká Bohdana Šafranová

Ve starobylé budově plumlovského mlýna se skrývá veskrze moderní sportovní duch. Sportovní a kulturní klub Plumlov, který zde funguje od ledna roku 2008, se věnuje dvěma nezvyklým odvětvím, Pole Dance a létací józe. S místopředsedkyní klubu a lektorkou Bohdanou Šafranovou jsme si povídali o obou. Dnes vám představíme Pole Dance. Čtěte pozorně, součástí rozhovorů bude i soutěž.

Co je vlastně Pole Dance?

Je to akrobatický vzdušný tanec, sportovní fitness cvičení na vertikální tyči. Je to vynikající forma cvičení, kterou posilujete celé tělo, tancujete, protahujete se a bavíte. Výsledky jsou velmi brzo viditelné, nejen na postavě, ale i sebevědomí cvičících. 

Nejde o žádnou strip show či formu gogo tance, ale regulérní sport. Mezinárodní Pole Dance organizace se snaží o jeho prosazení jako olympijského sportu. Ve světě probíhají různá mistrovství a další soutěže, např. Miss Pole Dance, Pole Dance World Cup atd.

Co Vás osobně k Pole Dance přivedlo?

Víceméně náhodou, asi před 9 lety, jsem viděla video, které mě zaujalo právě tím, že to bylo o sportu a akrobacii. Od té doby jsem se tomuto sportu chtěla věnovat. Naše zaměření je spíše sportovní, než taneční. Tím jsem se dostala i k létací józe, která je skvělým doplňkem pro ty, kteří se věnují Pole Dance. Je ale vhodná i jako samostatné cvičení, kde si každý najde svůj směr.

Kde se dá sehnat kvalitní Pole Dance tyč?

Kvalitní tyče se dováží ze zahraničí - UK, Finsko, Itálie a také máme jednoho tuzemského výrobce. Je ale mnoho aspektů, které je při výběru nutné zohlednit.

Máte odborné lektory, chodí na nějaká školení?

Naše lektorky jsou trenéry třetí třídy sportovní gymnastiky - náš klub je členem České gymnastické federace. Dále má naše lektorka certifikaci o absolvování odborného školení D-Yogi Fly - cvičení v závěsné hamace. Naše lektorky se průběžně účastní zahraničních Pole Dance kempů, tanečních kempů, workshopů se zaměřením na Pole Dance s hvězdami zahraniční i české scény. Navštěvují také různé sportovně zaměřené semináře.

Kde bylo nebo je možné Pole Dance v provedení vašeho klubu vidět?

Nepravidelně pořádáme ukázkové lekce, kde si mohou zájemci sport vyzkoušet. V nedávné době se například náš zástupce zúčastnil plesu basketbalistek. 2. července budeme mít ukázku při příležitosti otevření workoutového sportoviště v Prostějově, kde jsme byli přizváni.

Dále se také angažujeme v oblasti Olympijského šplhu a účastníme se soutěží. (ber)

 

Poslat nový komentář