Dnes je popeleční středa. A začíná půst

Dnes je popeleční středa. A začíná půst
ilustrační foto pixabay.com

Popeleční středa je den pohyblivý stejně jako Velikonoce. Její datum, stejně jako datum Velikonoc, se totiž odvíjí od prvního jarního úplňku. Letos připadá na středu 22. února. Je to první den velikonočního půstu, který bude trvat 40 dní (neděle se nepočítají) a vyvrcholí právě Velikonocemi. Půst tak končí 8. dubna v sobotu, 9. dubna bude Velikonoční neděle, 10. dubna pak Velikonoční pondělí.

Liturgický půst se výrazně liší od absolutního půstu, kdy byste neměli vůbec nic jíst. Během velikonočního půstu samozřejmě jíst můžete, měli byste se ale zdržet masa, alkoholových nápojů a celkového obžerství. S půstem by měla být spojena i vnímavost k okolí, půst může zahrnovat také konání dobrých skutků nebo darování charitě a pomoc chudým. Tradiční liturgický půst znamenal jíst ideálně pouze jednou denně velké jídlo, zdržet se masa a pracovat na své vnitřní obnově. Jako přísnější dny půstu byla stanovena Popeleční středa jako začátek půstu a poté Velký pátek jako konec půstu a začátek Velikonoc. Liturgickou barvou půstu je fialová.

V dnešní době už asi málokdo drží ten pravý velikonoční půst, což neznamená, že byste ho nemohli v moderní podobě dodržet. Zdržet se masa a alkoholu není nic náročného a zdraví to také prospěje.  Během 40 dnů můžete zkusit vyřadit maso a masné výrobky, hlavně vepřové a hovězí, stejně tak můžete vyřadit kuřata a ostatní drůbež. Pokud potřebujete jíst maso, zkuste ryby, nebo maso zařaďte pouze jednou či dvakrát týdně. V neděli je to povolené i při striktním půstu, protože neděle nejsou postní den. A maso si pak dopřejte třeba ještě v polovině týdne, když se bez něj neobejdete. Alkohol můžete také přece vynechat, jen si prodloužíte suchý únor o dalších 6 týdnů.

Zkuste vynechat sladkosti, především ty průmyslově vyráběné, a také polotovary. Místo toho vyzkoušejte domácí kuchyni. Naši předci v jarních měsících jedli luštěniny, kysané zelí, kořenovou zeleninu, brambory a různé obiloviny. Místo sladkostí můžete zkusit semínka a ořechy. Pokud se bez sladkého neobejdete, vytáhněte ze spižírny marmeládu nebo si zkuste něco upéct. Pečivo volte spíše neslazené a celozrnné.

Půst si držte, jak dlouho uznáte za vhodné vy. Může to být tradičních 40 dnů, může to být jen týden, nebo třeba jen každý druhý den. (ber)

Poslat nový komentář