Pracujete na černo? Zaměstnáváte lidi na černo? Máte velký problém!

Pracujete na černo? Zaměstnáváte lidi na černo? Máte velký problém!
ilustrační foto

 

Zaměstnáváte lidi na černo? Máte celkem velký problém. Firmy a podnikatele čekají tisíce kontrol specializovaných týmů Státního úřadu inspekce práce. Hříšníkům hrozí pokuty začínající na 100 tisících korunách.

Nový plán schválený ministerstvem práce a sociálních věcí počítá s patnácti tisíci kontrolami firem, třemi velkými celostátními akcemi a také mimořádnými kontrolami v jednotlivých krajích v každém čtvrtletí. Letos navíc inspektoři chystají novinku, celý rok budou naplno využívat mobilní kanceláře v podobě 150 vozidel Škoda Fabia, která jsou vybavena počítačovou technikou a umožňují rychlé kontroly přímo na pracovištích.

V uplynulých dvou letech specializované týmy působící ve všech krajích uskutečnily 35 tisíc kontrol zaměřených na nelegální práci českých i zahraničních pracovníků. Do listopadu 2013 bylo zjištěno 3170 nelegálně zaměstnaných lidí a bylo uloženo 4600 pokut ve výši 326 milionů korun.

Maximální pokuta pro firmy je 10 milionů a minimální 250 tisíc korun. Maximální pokuta pro fyzickou osobu je 100 tisíc korun. (red)

Poslat nový komentář