OBRAZEM: Oranžový přechod u ZŠ Horáka byl otevřen

OBRAZEM: Oranžový přechod u ZŠ Horáka byl otevřen
ilustrační foto
Další fotky: 
OBRAZEM: Oranžový přechod u ZŠ Horáka byl otevřen
OBRAZEM: Oranžový přechod u ZŠ Horáka byl otevřen

V pondělí dopoledne byl ve spolupráci se zástupci Nadace ČEZ slavnostně otevřen takzvaný „oranžový“ přechod u Základní školy dr. Horáka v Prostějově. Ve městě už byly realizovány dva „oranžové“ přechody – jeden u ZŠ Horáka, druhý u ZŠ Železného.

„Jelikož jsme se v Prostějově zaměřili na nasvětlení přechodů u základních a mateřských škol již v předchozích letech, byly tyto dva přechody poslední, kde osvětlení chybělo. Nadace ČEZ právě tyto dva přechody podpořila,“uvedl první náměstek primátorky Zdeněk Fišer. Podle jeho slov bylo staré osvětlení přechodů u zmíněných škol krajně nevyhovující. Obzvláště v zimních měsících a nepříznivém počasí se z dlouhého rovného úseku v ulici Dr. Horáka stávalo dopravně nebezpečné místo pro všechny tamní chodce i řidiče.

„Jedná se o poměrně frekventovanou silnici. Kvůli těsné blízkosti základní školy je provoz vozidel zejména v ranních a odpoledních hodinách zvýšený a po přechodech přirozeně v hojné míře přechází malí školáci i další místní děti a mládež v rámci svých zájmových volnočasových aktivit,“ popsal stav Antonín Zajíček, vedoucí Odboru rozvoje a investic Magistrátu města Prostějova. Situace byla podobná také v blízkosti zmíněné ZŠ Jana Železného v ulici Jungmannova. I tam nedostatečné osvětlení přechodů komplikovalo dopravní situaci.

Vybudování sloupů veřejného osvětlení předcházelo grantové řízení zaměřené na podporu a zvyšování bezpečnosti formou instalace osvětlení přechodů pro chodce, které Nadace ČEZ mimo jiné v roce 2015 vyhlásila. Na projekt s názvem „Bezpečnost a ochrana dětí a mládeže v oblasti města Prostějov“ byl poskytnut nadační příspěvek. Celková částka, za kterou bylo nasvícení obou přechodů vybudováno, činila více než 381 tisíc korun. Nadační příspěvek byl ve výši 120 tisíc. (red)

Poslat nový komentář