Představujeme další „jedničku“!

Představujeme další „jedničku“!
ilustrační foto

Na krajské kandidátce TOP 09 je je jedničkou Prostějovanka. MUDr. Jitka Chalánková není v politice žádným nováčkem. Od roku 2004 byla náměstkyní hejtmana Olomouckého kraje, kde získala cenné zkušenosti, jež se jí následně hodily při práci ve Sněmovně.

Vzhledem k původní profesi je jí samozřejmě blízká oblast zdravotnictví a sociální politika.

„Na sociální transfery, zejména na výplaty důchodů a sociální dávky, vynakládá stát víc než polovinu svého rozpočtu. Podařilo se nám provést zásadní reformu sociálního systému, usilujeme o přesnější zacílení pomoci státu sociálně potřebným a o zefektivnění systému vyplácení dávek,“ uvedla Jitka Chalánková, která minulý týden představila volební program strany pro předčasné volby.

„Pracovali jsme na něm usilovně a zvolili jsme trochu změněnou strukturu. Začínáme ochranou svobody a demokracie, podporou vědy a výzkumu a hospodářství je až pod bodem 8. Čímž ale samozřejmě nechceme říct, že by tato oblast nebyla důležitá,“ podotkla Jitka Chalánková, která mimo jiné prosazuje, aby byly při výpočtu výše důchodu zohledněny ženy, které pečují o děti či nemocného rodinného příslušníka. „Kvůli tomu pracují ženy mnohdy na snížený úvazek, a to se potom projeví při výpočtu jejich důchodu. Není správné, aby žena doplácela na to, že pečuje o rodinu,“ říká Jitka Chalánková.

Podle jejích slov se TOP 09 bude snažit, aby se priority olomouckého kraje staly prioritami celé sněmovny.

Jitka Chalánková vidí určité úskalí předčasných voleb v tom, že někteří voliči mohou dávat přednost změně a novým lidem. „Nováčci v politice, lidé bez zkušeností v této práci, nemají šanci něco změnit, to by bylo velmi těžké,“ míní MUDR. Jitka Chalánková.

(ok, PR)

MUDR. Jitka Chalánková 

Narozena: 23. března 1957 v Bruntále

Vzdělání: Lékařská fakulta Univerzity Palackého – obor všeobecné lékařství, atestace v oboru dětské lékařství

Zaměstnání: Nemocnice Prostějov, obvodní dětská lékařka (Mostkovice, Vrahovice), ProMedica Prostějov s.r.o. – společník

Politika: náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje za KDU-ČSL (2004 – 2008), členka Zastupitelstva Olomouckého kraje, poslankyně Parlamentu České republiky v letech 2010 - 2013 za TOP 09

Rodina: vdaná, bydlí v Prostějově, má čtyři děti a jednu vnučku

Záliby: cestování, lyžování a turistika, jízda na kole, hudba, četba (historická a teologická literatura)