Státní vyznamenání převzala i zvonařka ze sousedství!

Státní vyznamenání převzala i zvonařka ze sousedství!
ilustrační foto zvonařství Dittrichová

 

Státní vyznamenání si z rukou prezidenta Miloše Zemana v úterý 28. října večer převzala také Leticie Vránová – Dytrychová, zvonařka z Brodku u Přerova.

Během slavnostního ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu obdržela medaili za zásluhy prvního stupně,  za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

Zvonařka Leticie Vránová-Dytrychová je třetí generací výrobců zvonů, jejichž dílna byla založená v roce 1950. K nejcennějším kusům zde vyrobených patří například zvon zhotovený jako dar papeži Janu Pavlu II., dále projekt Zvony smíření a tolerance, které tvoří sedm zvonů pro katedrálu svatého Martina v Bratislavě a trio zvonů pro katedrálu svatého Víta v Praze. Tóny Dominika, Panny Marie a Ježíše se poprvé z věží chrámu po hlavním městem rozezněly v polovině května téhož roku.

Zvony z dílny rodiny Dytrychových zní po celém světě. V japonské Hirošimě, americkém Texasu, ruském Jakutsku, jihoafrickém Kapském městě, kanadském Vancouveru, ale také v Austrálii, Itálii, Polsku, Rakousku, Německu a jiných evropských státech. Většina produkce ovšem stále nachází odbytiště v České republice a na Slovensku. (ber)

Poslat nový komentář