Prostějovský hřbitov se zvětší. O psí loučku

Prostějovský hřbitov se zvětší. O psí loučku
Foto ber
Další fotky: 
Prostějovský hřbitov se zvětší. O psí loučku

Prostějovský městský hřbitov v Brněnské ulici byl založen v roce 1900. Dnes je na jeho území evidováno na patnáct tisíc hrobů a na další není místo. Město tedy vyhlédlo nové. Hřbitov by se v budoucnosti měl rozšířit o pozemek, který nyní slouží jako psí výběhová loučka.

"Kapacita hřbitova je plně obsazena, nová hrobová místa už nelze přidávat. Situaci v této chvíli řešíme budováním kolumbáríí, ani tak ale nejsme schopni uspokojit všechny zájemce," uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Podle jeho slov o velké hroby zájem příliš není, lidé chtějí spíše menší schránky.

Už před časem Magistrát vedl jednání s Federací židovských obcí o možném odkupu zhruba hektarového pozemku, který navazuje na městský hřbitov ve směru k Žešovu a v současné době ho využívá jako sklad FCC. "Místo prodeje nám obec nabídla možnost směny za pozemky kolem RG a ZŠ ve Studentské ulici. Jde o plochu, kde Židé usilují o rehabilitaci bývalého hřbitova," konstatoval v březnu 2017 Pospíšil s tím, že v tomto případě se jedná o rozlohu více než dvou hektarů. Na tuto směnu Magistrát nepřistoupil.

"Máme jedinou cestu, a to rozšíření u bočního východu ze hřbitova, vedle obřadní síně," dodal Pospíšil.

O jednu z mála výběhových louček tak v budoucnu přijdou prostějovští pejskaři. (ber)

Poslat nový komentář