Každá druhá sběrna kovů porušila zákon, zjistila inspekce

Každá druhá sběrna kovů porušila zákon, zjistila inspekce
Foto ČIŽP

 

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ve spolupráci s Policií ČR provedli letos bezpečnostní akci Blue 24 zaměřenou na kontrolu sběren kovů. V rámci ní zkontrolovali 201 provozoven po celé republice. Ve 103 případech zjistili porušení předpisů v oblasti odpadového hospodářství a zahájili správní řízení. Zákon tedy porušila každá druhá kontrolovaná sběrna. V Olomouckém kraji provedli inspektoři 14 kontrol a zahájili 11 správních řízení.

„Společná akce ČIŽP a dalších orgánů, které nazýváme pracovně tzv. „Malou kobrou“ opět potvrdila, že segment výkupu kovů je potřeba regulovat, dostatečně a často kontrolovat a upravit legislativu tak, aby obsahovala přísnější požadavky na provozovny i tvrdší postihy za obcházení a překračování zákona. Proto, s platností od 1. října, bude i zákonem ustanoveno, že bezhotovostní platba za výkup kovových předmětů je možná pouze skrze poštovní poukázky nebo převodem finančních prostředků z účtu na účet. V  rámci přípravy nového odpadového zákona se pak připravují i další opatření, která povedou k omezení trestné a nekalé činnosti v této oblasti. Patří sem např. povinnost instalace kamerových systémů v provozovnách, omezení provozní doby či zpřísnění pro vydání souhlasu k provozu. Zároveň jsem pro příští rok vyjednal navýšení rozpočtu ČIŽP, abychom ji personálně posílili a mimo jiné umožnili častější kontroly ve výkupnách kovů,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Za zjištěná pochybení bylo k 31. 7. uloženo celkem 93 pokut v celkové výši 3 473 000 korun. Právní moci ke stejnému datu nabylo zatím 52 pokut za celkem 1 029 000 korun ,“ komentoval výsledky kontrol Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Nejčastějším prohřeškem sběren bylo nedodržování stanovených evidenčních povinností, a to v 54 případech. „Konkrétně šlo o neúplné údaje o osobách, od kterých byly odpady vykoupeny, a chybějící údaje o vykoupených odpadech umožňující jejich dodatečnou identifikaci,“ uvedl Lukáš Kůs, vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP. Ve 45 případech inspektoři zjistili, že sběrny byly provozovány v rozporu se schváleným provozním řádem. (red)

Komentáře

PAK BUDOU PODNIKATELÉ ŘVÁT A NADÁVAT NAD REGISTRAČNÍMI POKLADNAMI? KDYŽ SE TAKHLE CHOVAJÍ?!!!! NEJSEM VŮBEC ZASTÁNCEM OMEZOVÁNÍ, ZÁKAZŮ ATD., ALE V NAŠEM STÁTĚ ZKRÁTKA MUSÍ NAD KAŽDÝM MRSKAT BIČ. JINAK TO NEJDE

Poslat nový komentář